Bevar roen og find det du skal bruge lige her.
Vi har pløjet vores site igennem. Dine personlige oplysninger ligger nu i denne menu.

Grønne bønner

- Mad med bid!

Fine grønne bønner - de små lækre haricots vert, som vi siger i Frankrig – er en skøn sensommer delikatesse. De skal være så nyhøstede som muligt, knitrende sprøde og knaldgrønne – og så skal de have det berømte bid. Kogning er strengt forbudt..Vi taler nænsom tilberedning.

I køkkenet
Spis bønner som tilbehør, i salater, sautéer – ja, alle grønne retter. Nip stilken af og kom bønnerne i lidt kogende vand med salt og en lille klat smør. Damp dem i 6-8 minutter. Vend dem med revet citronskal, flager af parmesan, lidt god olivenolie og kværnet sort peber. Eller svits dem på en varm pande, drys med frisk merian og finthakket skalotteløg og dryp med olivenolie. Husk du kan ikke spise rå bønner. Stoffet lektin kan give en slem mavepine.

I maven
Grønne bønner er fyldt med protein, som gør dem til en god erstatning for kød. Indeholder også mange kostfibre samt A- , B- og K-vitamin og mineralet kalcium. Husk at bønnerne bevarer flere af alle de dejlige vitaminer og mineraler, hvis du damper eller blancherer dem frem for at koge dem.

På marken
Bønner elsker varme – de stammer jo fra Syd- og Mellemamerika. Derfor kan de grønne stængler være lidt af en udfordring på en forblæst kold dansk mark. Så når de danske grønne bønner dukker op i deres alt for korte sæson, bør man næsten ikke spise andet.

Opbevaring
Hold dine bønner friske og grønne ved at opbevare dem i en plastpose i køleskab. Her kan de holde sig i 5-6 dage.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Grønne bønner
Idékassen