Bevar roen og find det du skal bruge lige her.
Vi har pløjet vores site igennem. Dine personlige oplysninger ligger nu i denne menu.

Skorzonerrod

– Fattigmandsasparges!

Skorzonerroden kaldes også fattigmandsasparges. Den er mest udbredt inden for restaurationsverdenen, måske fordi det kræver lidt arbejde at skrælle de lange, beskidte rødder. Smager i retning af hvide asparges med en snert af nødder – så den er bestemt umagen værd.

I køkkenet
Rødderne er som regel fyldt med jord og sand, så det sviner lidt i køkkenet. Gør det nemt ved at skure dem godt med en svamp, inden du begynder at skrælle. Brug dem som andre grove rodfrugter (dog ikke til puré). En lækker hurtig ret er skorzonerrødder skåret i stave, kogt et par minutter, stegt sprøde i olie på en pande, dryppet med citronsaft og drysset med persille.

I maven
Roden indeholder kulhydratet inulin, som overvejende er opbygget af fructose. Det er guf for de gavnlige bakterier i maven. Indeholder vitaminerne C og E, mineralerne jern og kalium samt gode kostfibre.

På marken
Selve dyrkningen af skorzonerrødder er lidt af en opgave for landmanden. De små frø er vanskelige at så, og det kræver en del håndarbejde, når de lange rødder skal trækkes op af jorden uden at knække. Kent og Annemette Ebbesen fra Tinggård Økobrug på Djursland er et af de få steder i Danmark, som dyrker skorzonerrødder i stor stil.

Opbevaring
Opbevar skorzonerrødder mørkt og køligt. Lad dem ligge i plastposen med jord på, indtil du skal bruge dem, så kan de holde sig 2-3 uger.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Skorzonerrod
Idékassen