Bevar roen og find det du skal bruge lige her.
Vi har pløjet vores site igennem. Dine personlige oplysninger ligger nu i denne menu.

Søde kartofler

Alle kartofler er søde – men nogle er mere søde end andre. Denne grøntsag ER sød, men navnet til trods er den altså ikke i familie med kartoflen.


Søde kartofler er rodfrugter med aflang form. De stammer oprindelig fra Amerika, men har for længst fundet vej til Europa. Tilberedt har de konsistens som kartofler, men smager meget sødere.


I køkkenet
Søde kartofler kan tilberedes på mange måder. De kan grilles, bages, dampes, dybsteges, moses til puré eller suppe og pandesteges. De kan også tilberedes som helt almindelig kartofler, men de har en kortere tilberedningstid. Ved kogning uden skræl forsvinder mange af de gode vitaminer og antioxidanter. Til en sød kartoffelmos kan du derfor dampe de søde kartofler først og derefter skrælle og mose dem.


Du kan også bage søde kartofler hele eller lave fritter af dem til børnene. Den søde nøddeagtige smag er populær hos familiens yngste.


Smage, som klæder den søde kartoffel er citron, hvidløg, kanel, ingefær, vanilje, kokosmælk, miso, fløde, ost, chili, chorizo, spidskommen og korianderfrø. Du kan servere retter med sød kartoffel til alt fra fjerkræ, kød og fisk til skaldyr. Prøv f.eks. at lave frittata (kartoffelomelet) af sød kartoffel og server sammen med en frisk tomatsalsa og en god krydret chorizo-pølse.


I maven
Den gul-orange søde kartoffel er en god kilde til A-vitaminer og den indeholder 3 gange så meget protein som almindelige kartofler. 


På marken
Du finder ikke de søde kartofler på danske marker. Det er en tropisk plante, der kræver godt med varme


Vores californiske gartner Chris Russell fortæller at du kan plante den ud i en urtepotte i din vindueskarm. Når den spirer er det et voldsomt festfyrværkeri af skud, der bliver til gule blomster.


Opbevaring
De søde kartofler  opbevares bedst køligt – så holder de sig i ugevis.

Søde kartofler
Idékassen