Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Timian

– Livskraftig krydderurt

Kendere siger, at der findes flere end 300 arter timian og endnu flere naturlige krydsninger. Timian er i sandhed et orgie i smagsnuancer, som det er sjovt at eksperimentere med i køkkenet. Timian har fået sit danske navn efter det græske ord thymus, som betyder mod eller livskraft. Krydderurten har været kendt i årtusinder og har været brugt af både de gamle grækere, egyptere og romere.

I køkkenet

De friske blade af timian kan drysses over dine måltider. Hele den lidt træede stængel kan også koges med i varme retter og siden fiskes op. Vær opmærksom på at smagen bliver stærkere ved opvarmning. Den kraftigt smagende krydderurt går godt i spænd med andre Middelhavsurter som f.eks. rosmarin og laurbær, basilikum og oregano. Timian smager også godt sammen med enebær til vildt.Den er et must i en suppekvist, pepper pølser op og kæler for kødretter som fjerkræ og lam. Timian kan også bruges i marinader og smagsgiver i krydderolier.

I marken

Timian trives fint i Danmark, og der findes et par vilde arter herhjemme. Den mest dyrkede er den almindelige havetimian, men også citrontimian er populær. På Tinggaard Økobrug dyrker de timian i lange rækker på marken. De er flerårige og vinterhårdføre og har kun godt af at blive beskåret, når vi høster til kasserne. Plantens små lilla-rosa blomster tiltrækker mange bier, der er flittige bestøvere. Timian elsker en solrig vokseplads og må ikke stå og soppe med rødderne i vand.

Opbevaring

Afskåret timian opbevares på køl i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabsdøren og har mest smag og aroma de første par dage. Har du mange timiankviste, så hæng dem til tørre og opbevar dem derefter mørkt og tørt. Så kan du altid drysse timian i vinterens gryderetter og supper.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Timian

Inspiration til aftensmaden

  1. Birkesaft og timian
    Birkesaft og timian
  2. Rødbeder med timian
    Rødbeder med timian
  3. Kålrabimos med timian og æbler
    Kålrabimos med timian og æbler
-