Grøntsagsguide

Forlæng grøntsagernes levetid

Generelle tips til opbevaring

Når din kasse forlader Aarstiderne, er grøntsagerne fugtige og kølet ned. Tøm kassen så hurtigt som muligt. Får den lov at stå på køkkenbordet til næste dag, forringes grøntsagernes kvalitet og holdbarhed.

Undgå udtørring
Den største udtørring sker ved grøntsagernes egen ånding. Når vi høster, er alting i kraftig vækst, og grøntsagerne lever videre, selv om vi skærer rodsystemet over. Men når grøntsagerne ikke længere kan suge vand fra rødderne, suger de fra toppen. Derfor er det godt at bruge toppen straks eller skære den fra.

Sikker opbevaring
Lav temperatur, høj luftfugtighed og mørke kan formindske grøntsagernes ånding og dermed udtørring. Generelt bliver grøntsager runkne, når de har det for tørt. Men breder mug, svamp eller råd sig, hjælper det at opbevare grøntsagerne mere tørt. Grøntsager holder sig bedst, hvis de først vaskes og skrælles, når de skal bruges.

Hurtig genoplivning
Er en grøntsag alligevel blevet slatten, så prøv at sætte den i vand eller vask og klargør den og put den i køleskabet i en plastpose, så genvinder det grønne sin sprødhed i løbet af et par timer.

Specifikke tips

Her finder du gode råd til opbevaring af frugt og grøntsager.

Agurk

Skal i en plastpose i køleskabets grøntskuffe.

Græskar, hokkaido, spaghettisquash

Opbevares tørt, f.eks. i en skål i køkkenet.

Kartofler

Skal have det tørt, men køligt (5-10 grader) og mørkt. F.eks. i en flamingokasse på et koldt cementgulv i garagen eller på altanen med nogle aviser over. Lys får kartoflerne til at lave grøn hud. Samtidig med den grønne farve producerer kartoflen ganske små mængder af giften solanin, som især små børn ikke kan tåle.

Krydderurter i potte

Er lette at holde og skal blot vandes rigeligt. Hvis du ikke begår "voldhugst" på potten, kan den som regel holde længe.

Krydderurter i bundter

Skal behandles mere forsigtigt. Et bundt dild skal f.eks kun have et par dråber vand for at holde sig fugtigt. Skyller du det, kan det kun holde sig få dage. Opbevar det i en plastpose i køleskabets grøntskuffe og kig til det med jævne mellemrum. Persille, rucola, kørvel og andet kryddergrønt i bundt skal ligeledes i en plastpose og i køleskabet.

Kål

Skal gemmes i en plastpose i køleskabet. Kan genoplives ved at skære den yderste tørre skive af stokken og lægge kålet i en dyb tallerken med koldt vand. Opbevar i plastpose i køleskabets grøntskuffe.

Løg/hvidløg

Skal have det tørt - knastørt, gerne oven på fyret eller i en skuffe i køkkenet. Aldrig i en plastpose og slet ikke i et fugtigt køleskab. Om sommeren kan friske løg dog godt kommes i køleskab, hvis man ikke ønsker, de skal tørre.

Peberfrugt

Skal i en plastpose i køleskabets grøntskuffe.

Rodfrugter

Skal i en plastpose for at forhindre udtørring og ligge koldt - helst i køleskabet ellers udenfor mod nord, eller hvor der er skygge.

Salat

Skal i en plastpose i køleskabet. Det bedste er at gøre salaten klar med det samme, dvs. tage bladene fra stokken, skylle dem grundigt og lade dem ligge lidt i vandet for til sidst at lade salatbladene dryppe godt af - brug evt. en salatslynge. Opbevar i en plastpose i køleskabets grøntskuffe. Alternativet er at skylle salathovedet i hel stand og lade det "suge" lidt væde, afdryppe, og så i en pose på køl.

Squash/courgette

Skal i en plastpose i køleskabets grøntskuffe.

Svampe

Skal i en plastpose i køleskabet.

Tomater

Skal i en skål på køkkenbordet og gerne sammen med bananer eller avokado, da frugterne modner hinanden. Tomater i køleskab mister smag og modningen går i stå.

Avokado

Må ikke komme i køleskab, da det stopper modningen, og frugten får mørke pletter. Opbevar i en skål på køkkenbordet, gerne sammen med tomater, så frugterne modner hinanden.

Bananer

Må aldrig komme i køleskab, idet det gør dem sorte. Er bananerne grønne og umodne, modnes de hurtigt sammen med enten andre modne bananer eller tomater og avokado. Modne tomater og bananer udskiller ethylen, som er det stof, der fremmer modningen af umoden frugt.

Citrusfrugter

Tåler ikke at ligge i en skål fremme i stuetemperatur mere end højst et par dage. Den bedste holdbarhed opnås i plastpose i køleskab eller et andet køligt rum ikke over 10 grader.

Melon

Har det fint i stuetemperatur og mister smag, hvis den kommes i køleskab. Har man først spist af melonen, kan den derimod kun holde sig i køleskabet.

Æbler

Har kort holdbarhed ved stuetemperatur. Eventuelt kan man have dem stående i en flamingokasse (overdækket med et tæppe el. lign.) på terrassen eller i garagen, hvis pladsen i køleskabet bliver for trang.

Pærer

Samme opbevaring som æbler.

Print opbevaringsplakat

Print en plakat med flotte billeder af udvalgte grøntsager og råd om, hvordan du opbevarer dem bedst. Lige til at hænge på opslagstavlen eller køleskabet. Kan printes i A3 eller A4.

Opbevaringsplakat med billeder

Print opbevaringsguide

Her kan du printe en tekstversion af opbevaringsguiden. Den er god at have liggende i skuffen.

Opbevaringsguide kun med tekst

Idékassen