Den spanske jordforbindelse

PEPE OG FLEMMING

Midt imellem Malaga og Granada bor Pepe på sin gård. Her bor han med sine to døtre, og her dyrker de jorden sammen med hans bror Antonio.
Gården ligger i bunden af en dal, og vi står i et udtørret flodleje midt mellem marker af asparges, spinat, bladbeder, hvidløg og grønne bønner. På den ene side er det idyllisk og emmer af spansk romantik – på den anden side vidner omgivelser og menneskene om, at dette er båret af hårdt fysisk arbejde.

Pepe dyrker mange grøntsager til Aarstiderne og særligt her i vinterhalvåret ruller der fine, spæde grøntsager ind fra hans farm. Placeringen midt mellem bjerge og langt fra kysten skaber store temperaturforskelle – der kan blive virkelig koldt om vinteren og til gengæld helt vildt varmt om sommeren.

Vi er der, mens det hele steger. Vi – det er Per Stilling, som har købt grøntsager ind til Aarstiderne igennem de sidste 14 år, Flemming Andersen vores mand i Spanien og undertegnede.

Flemming er vores spanske forbindelse. Han er lokalansat. Lokal i den forstand at han dækker hele Spanien og har kontakt til mere end 50 avlere. Spanien er nu en gang forholdsvis stort, og det er her vi køber størstedelen af vores udenlandske varer. Fra vores kvægproducent Marc i bjergene på sydsiden af Pyrenæerne, hen til Emilio som dyrker stenfrugter ved den portugisiske grænse, og tværs over til Pepe tæt på Granada. Flemming er den direkte kontakt til vores spanske avlere – han står rent fysisk ude i marken, møder landmændene, deres familier og kan se den økologiske produktion og resultaterne heraf. Det sikrer nærheden og gennemsigtigheden – selv om der er mere end 3.000 km til Malaga i syd og knap 2.000 km til Pyrenæerne i nord fra Danmark.

Tilbage på gården har Pepe tændt op i bålet med oliventræ. På bålet er der lagt en rist og marmorplade til at stege de fisk og skalddyr, som er købt på torvet – og naturligvis de grøntsager vi akkurat har hevet op af jorden. Vi koger sammen – her på terrassen foran gården. Alt er gået i forbindelse. Vi er forbundet med Pepe og Flemming, de rå omgivelser og den frugtbare
jord. Grillet asparges, spinat, bladbeder, hvidløg og bønner er forbundet med fisk og skalddyr. Der er kolde øl på bordet. Halleluja og gud ske tak og lov for den spanske jordforbindelse.

Idékassen