Yduns Have

Grøn magi fra Samsø

Ved Alstrup midt på Samsø ligger gården Yduns Have. Her dyrker de to par Fredrik og Ea og Johannes og Liza mere end 60 forskellige afgrøder, der hver uge pakkes i SamsøKassen. Gårdens marker byder på alt fra jordbær, artiskokker og løg til gulerødder, spidskål og de berømte Samsøkartofler. 

HISTORIEN

Gården, som Fredrik, Ea, Johannes og Liza har overtaget efter ægteparret Ingvar og Else, har været drevet økologisk siden 1987. For Ingvar og Else var økologien såvel som gårdens rolle i det lokale liv på Samsø vigtigt, og de unge ejere driver gården videre i denne ånd.

GÅRDEN SOM RAMME FOR FÆLLESSKABET

Yduns Have har eksisteret siden 2012. På gården dyrkes jorden med fokus på kvalitet og mangfoldighed; for eksempel udvælger Fredrik og Johannes de sorter, som dyrkes på markerne, ud fra grøntsagernes velsmag frem for hårdførhed eller udbytte.

Men også gårdens rolle i øens lokale fællesskab er vigtig for Fredrik og Johannes. Samsø sitrer af liv hver sommer, men har markant færre beboere og besøgende i vinterhalvåret. Hos Yduns Have er der liv året rundt, og samsinge såvel som ø-gæster inviteres med ud i marken for at deltage i livet på gården. Senest har Yduns Have etableret et såkaldt CSA-program (Customer Supported Agriculture), hvor man én gang om året betaler for sin andel af gårdens høst, der så kan afhentes sæsonen igennem. 

Følg Yduns Have på Facebook og Instagram

Grøntsagerne fra Yduns Have findes regelmæssigt i mange af Aarstidernes kasser, men har også deres egen kasse: SamsøKassen, som er en lokalkasse, der leveres i dele af Jylland og overrasker med det bedste fra markerne hver uge. Læs mere om SamsøKassen og bestil her

Idékassen