Basilikum

– Frås i sommersmag

Der er intet, der pirrer næsen, som store håndfulde af friskplukket basilikum. Drys dem generøst over dine måltider, og frås i velsmag. Basilikum findes i mange arter, mest kendt er grøn og rød basilikum og thai-basilikum. Krydderurten stammer fra Asien, har siden bredt sig til Middelhavsområdet og er nu også en af de mest brugte krydderurter herhjemme.

I køkkenet

Basilikum er en suveræn smagsgiver, der får dine måltider til at synge af sommer og sol og ferie i Sydeuropa. Så er du vild med det italienske køkken, må du have frisk basilikum i køkkenet. Brug den i retter med tomat, til din pasta, til fisk, i grønne salater og finthakket vendt i couscous og andre kornsalater. Og så kommer vi ikke uden om den klassiske pesto – blend basilikum med olivenolie, pinjekerner, havsalt, parmesan og evt. hvidløg. I varme retter skal du først tilsætte den friske basilikum lige inden servering, da varmen ødelægger både smag og aroma.

I maven

Den aromatiske krydderurt er fuld af C-vitamin og en række mineraler.

På marken

Denne skønne etårige urt er en sart sag. Basilikum kræver læ, sol, varme og rigeligt med vand. Derfor dyrkes basilikum som regel i drivhus herhjemme. 

Opbevaring

Afskåret basilikum skal opbevares i plastpose i køleskabet og spises inden for et par dage. I potte kan basilikum fint stå i et solrigt vindue – blot du husker at vande ofte.

Basilikum
Idékassen