Søg
Menu
Fav.
Favoritter
×

Spar 10% og få fri fragt. Bliv medlem af Aarstiderne Plus.

Forside Kundeservice Efter modtagelsen Opbevaringsguide til frugt og grønt

Opbevaringsguide til frugt og grønt

Få det optimale ud af dine grønne varer med vores opbevaringsguide.

Generelle tips til opbevaring

For at sikre råvarernes holdbarhed bedst muligt, anbefaler vi at du pakker træ- og flamingokasserne ud så hurtigt som muligt, samt at du laver retterne i den rækkefølge, de står i på opskriftsarket.

Varerne i flamingokassen er på is – dem pakker du ud og kommer på køl. I trækassen finder du frugt, grøntsager og kolonialvarer. Disse er pakket i en plastpose for at undgå udtørring og kontaminering. Åbn posen og tag varerne op. Følg opbevaringsanvisningerne for frugt, grøntsager og kolonialvarer herunder. I bunden af kassen, under den tomme pose, finder du opskriftsark og ugens nyhedsbrev. Posen kan du anvende til alternative formål, og ellers sorteres den som blød plast. Sørg dog for at fjerne etiketten, inden den ryger til genanvendelse.

Sikker opbevaring

Lav temperatur, høj luftfugtighed og mørke kan formindske grøntsagernes ånding og dermed udtørring. Generelt bliver grøntsager runkne, når de har det for tørt. Grøntsager holder sig bedst, hvis de først vaskes og skrælles, når de skal bruges.

Hurtig genoplivning

Er en grøntsag alligevel blevet slatten, så prøv at sætte den i vand eller vask og klargør den og put den i køleskabet i en lufttæt beholder - så genvinder den forhåbentlig sin sprødhed i løbet af et par timer.

Skab overblik

Brug gerne gennemsigtige, lufttætte beholdere til opbevaring af grøntsager i køleskabet. Det skaber overblik og man undgår at overse grøntsager, som ligger og bliver for gamle.

 

Specifikke tips

Her finder du gode råd til opbevaring af frugt og grøntsager. Du kan også hente vores opbevaringsguide som PDF.

Agurk

Opbevares i køleskabet.

Avocado

Opbevares på køkkenbordet. Undgå sollys. En umoden avocado kan med fordel opbevares i en skål sammen med enten tomater eller bananer, da det vil fremme modningen. Må ikke komme i køleskab, da det stopper modningen, og frugten får mørke pletter. 

Bananer

Bør ikke komme i køleskabet. Er bananerne grønne og umodne, modnes de hurtigt sammen med enten andre modne bananer eller tomater og avocado. Modne tomater og bananer udskiller ethylen, som er det stof, der fremmer modningen af umoden frugt.

Bladgrønt 

Opbevares i grøntsagsskuffen eller i lufttæt beholder i køleskabet. Lad yderbladene blive på – de er med til at holde de inderste blade friske og sprøde.

Chili

Holder sig bedst ved opbevaring i køleskabet. Kan også opbevares tørt fx på køkkenbordet men vil hurtigere blive runken. 

Citrusfrugter 

Holder sig bedst ved opbevaring på køkkenbordet. Undgå dog direkte sollys. I køleskabet vil de langsomt miste smag, da modningsprocessen stoppes.

Græskar, hokkaido og spaghettisquash

Opbevares tørt, fx på køkkenbordet.

Gulerødder

Opbevares i grøntsagsskuffen eller i lufttæt beholder i køleskabet. Får du bundtgulerødder med top, bør toppen skæres af, inden du opbevarer dem i køleskabet. Når grøntsagerne ikke længere kan suge vand fra rødderne, suger de nemlig fra toppen.

Hvidløg

Opbevares i køleskabets grøntsagsskuffe. Alternativt kan de opbevares et tørt, mørkt og køligt sted, fx i en kasse på et koldt gulv i garagen eller på altanen med nogle aviser over.

Ingefær

Opbevares tørt og ikke for fugtigt, fx på køkkenbordet. Undgå dog direkte sollys. 

Kartofler

Opbevares tørt, mørkt og køligt (6-10 grader), fx i en flamingokasse på et koldt cementgulv i garagen eller på altanen med nogle aviser over. Lys får kartoflerne til at lave grøn hud. Samtidig med den grønne farve producerer kartoflen ganske små mængder af giften solanin, som især små børn ikke kan tåle.

Krydderurter

Opbevares i køleskabet. Holder sig bedst friske og sprøde, hvis du sætter dem i et lille glas med vand. De kan også opbevares i en lufttæt beholder med et stænk vand. Krydderurter i potte skal opbevares uden for køleskab.

Kolonialvarer

Som fx tomatsaucer, pasta, korn og bønner holder sig fint i køkkenskabet eller -skuffen.

Kål

Opbevares i grøntsagsskuffen eller i lufttæt beholder i køleskabet. Kan genoplives ved at skære den yderste tørre skive af stokken og lægge kålen i en dyb tallerken med koldt vand. 

Løg

Opbevares tørt, mørkt og køligt. Gerne i en skuffe i køkkenet. Aldrig i en plastpose og slet ikke i et fugtigt køleskab.

Melon

Har det fint ved stuetemperatur og mister smag, hvis den kommes i køleskab. Har man først skåret melonen, kan den derimod kun holde sig i køleskabet.

Peberfrugt og squash

Opbevares i grøntsagsskuffen eller i lufttæt beholder i køleskabet.

Rodfrugter

Opbevares i grøntsagsskuffen i køleskabet.

Salat

Opbevares i grøntsagsskuffen eller i lufttæt beholder i køleskabet. Lad yderbladene blive på – de er med til at holde de inderste blade friske og sprøde.

Svampe

Opbevares i grøntsagsskuffen eller i lufttæt beholder i køleskabet. 

Tomater

Holder sig bedst ved opbevaring på køkkenbordet. Undgå dog direkte sollys. I køleskabet vil de langsomt miste smag, da modningsprocessen stoppes.

Æbler og pærer

Opbevares på køkkenbordet men undgå sollys. 

Brug for mere hjælp?

Ring til Samtalerne, vores kundeservice, på telefon 70 26 00 66. Vi sidder klar:

  • søndag-onsdag kl. 9-18
  • torsdag-fredag kl. 9-17

Skriv en mail til os på hej@aarstiderne.com, eller benyt vores chat. Her sidder vi klar:

  • søndag-torsdag kl. 9-18
  • fredag-lørdag kl. 9-17
Idékassen
-