Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Kombucha

Dyrk dig selv!

Hvad er kombucha?

Kombucha er fermenteret te, hvor en symbiose af bakterie- og gærkulturer (SCOBY = symbiotic culture of bacteria and yeast) arbejder sammen og omdanner den tilsatte sukker i tevandet til alkoholer, organiske syrer og andre næringsstoffer, som giver kombucha sin perlende fornemmelse og smag. Kombucha har et sukkerindhold på under 7 %.

Se opskrift på kombucha her 

Historien om kombuchakombucha

Kombuchas oprindelse er ikke entydig, men drikken er dateret tilbage til Kina for mere end 2000 år siden. Kejser Qin Shi Huang drak fermenteret sød te og drikken blev opfattet som kejserens livseliksir. Op gennem århundrederne spredtes den fermenterede te sig via Silkevejen. Fortællinger beretter, at selveste Djengis Khan og hans krigere drak drikken inden de drog i krig for at få guddommelig kraft. Senere nåede drikken til Rusland og de omkringliggende lande i Europa.

Oprindelsen til navnet kombucha er stadig ikke klarlagt. Det berettes dog, at omkring år 400 introducerede den koreanske Dr. Kombu den fermenterede søde te det til den syge japanske kejser, der efterfølgende blev helbredt. Navnet på drikken blev eftersigende derefter til kombucha (cha betyder te på japansk).

Kombucha i dag

Kombucha har længe været en del af manges daglige kost i Asien, hvor den også har sine rødder. Også i de amerikanske supermarkeder bugner hylderne af kombucha. Kombucha har desuden spredt sig videre til England og det øvrige Europa.

I Danmark er en stor del af udvalget af kombucha eftergæret og har en voldsom kulsyreudvikling og særegen lugt og smag af gær.

Hos Aarstiderne har vi sat smagen først og udviklet forskellige varianter af kombucha, der smager rigtig godt. Aarstidernes kombucha er produceret efter de gamle forskrifter med en mild perlende ciderfornemmelse.

-