Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Agurk (Miniature White)

- den nuttede

Her hos Aarstiderne synes vi at agurker er særligt interessante. Når du går i et supermarked finder du én slags agurk, og højest en skoleagurk – that’s it! Det er da kedeligt at få den samme slags agurk evig og altid, når der findes så mange andre spændende slags. De mange forskellige slags agurker, som vi dyrker i Smagsmarken, smager helt vidunderligt. 

Disse små, nuttede, hvid-gullige agurker er søde og knasende, hvilket gør dem til en fantastisk tilføjelse til din salat.

Miniature White er meget kompakt og selve planten bliver ikke så stor. Den har relativt små blade og agurken bliver 5-8 cm lang, lidt som en drueagurk. Den er hvid i farven og bliver mere gullig, jo mere sol den får. Den er let nubret eller pigget, som mange af de gamle agurkesorter, og en enkelt plante kan lave rigtig mange agurker. 

I køkkenet

Agurken er tæt og sprød i konsistensen. Den smager sødt og en lille smule bittert. Den egner sig til det kolde køkken – i kolde supper eller salater.

Miniature White er oplagt til børnene som snack i deres madkasse eller som tilbehør til aftensmaden.

I marken

Hvis de dyrkes på friland, skal de forspires under glas i 3-4 uger og plantes ud på friland, når det er blevet 16-18 grader varmt. Derfor må man ikke gå for tidligt i gang, med mindre man har et drivhus. På friland er det en god idé at give agurkerne en god start ved at beskytte dem med fiberdug mod kulde og vind i starten af sæsonen.

Ligesom andre agurker og tomater, skal denne sort beskæres. Der er to måder at dyrke agurk på. Enten lader du planten vokse op ad en snot, som man ofte ser det i drivhuse. Ved denne metode beskæres sideskuddene. Du kan også vælge at beskære toppen og lade planten lave sideskud. Sådan vil man typisk gøre, når planten vokser på friland. Agurken skal jmeget varme og gerne stå et beskyttet sted med læ. Aarstidernes gartner overvejer at eksperimentere med at lade den klatre op ad et hegn, selvom den vil få vind, og se hvad der sker. Når planterne kravler hen ad jorden bliver agurkerne nemlig beskidte og man skal bruge tid på at gøre dem rene. Hun foreslår at man eventuelt lægger noget halm ind under for at holde dem delvist fri for jord. Agurkerne egner sig til at blive dyrket på kam, fordi så får de mere varme og deres rødder får bedre dræn.

Det er typisk for agurker, at lader man dem vokse sig for store, så bliver skallen hård og bitter. Derfor er Miniature White bedst, hvis de høstes, når de er cirka 5 cm lange.

Aarstidernes gartner på vores biodynamiske gård forebygger mod svamp med afkølet padderokkete som sprøjtes på jorden og på planten.

Opbevaring

Agurken holder sig bedst på køl. Spis agurken mens den er sprød og fast i kødet.

Agurk (Miniature White)
-