Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Ananaskirsebær

– Små japanske lygter

Med sit dekorative hylster er det fristende kun at bruge ananaskirsebær til pynt. Men inde bag den pergamenttynde lampeskærm gemmer sig en gylden perle på størrelse med et kirsebær. Smagen er dog mere i retning af stikkelsbær eller passionsfrugt.

I køkkenet

Ananaskirsebær er en delikat frugt, som man nemt kan spise en håndfuld af, når først man får begyndt. Halve eller kvarte ananaskirsebær giver et syrligt bid i en frugtsalat. En klassiker er at dyppe bærret i chokolade og servere det til isdessert eller kage. Du kan også lave kompot eller marmelade af frugten; den har et højt pektinindhold, som giver naturlig stivelse. Frugten spises med de mange små, bløde kerner i frugtkødet. Det tørre lysebrune hylster uden om bærret kan ikke spises.

I marken

En tropisk slyngplante på 1-2 meters højde, der menes at stamme fra Peru i Sydamerika. Siden spredte portugisiske sømænd planten til Sydafrika og videre østpå med datidens handelsruter. I dag dyrkes der også ananaskirsebær i Middelhavslandene. 

Har du en god solrig vokseplads i haven, kan du prøve selv at dyrke ananaskirsebær. Så frøene fra et bær i december/januar i potter inden døre, og plant ud i maj. Planten vil vokse, blomstre og – med lidt held – sætte frugt, så du kan høste dine egne eksotiske bær i september.

Opbevaring

Spis ananaskirsebær hurtigt, de kan kun holde sig 4-5 dage ved stuetemperatur og bør ikke kommes i køleskab.

Ananaskirsebær

Inspiration til aftensmaden

  1. Skyr med ananaskirsebær og grape-clementinsalat
    Skyr med ananaskirsebær og grape-clementinsalat
  2. Overnight grød med banan og ananaskirsebær
    Overnight grød med banan og ananaskirsebær
-