Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Banan

– Højt elsket fastfood

Bananer er fantastiske. Mad med naturlig indpakning og elsket af store som små. Bananer er den af vores frugter, som I spiser mest af.

I køkkenet

Herhjemme spiser vi næsten udelukkende de søde dessertbananer, selv om vi indimellem støder på babybananer, madbananer og røde bananer. Vi moser de søde bananer til babymad, spiser dem frisk fra skrællen, bruger dem i kager, frugtsalater og desserter, griller dem eller blender dem til skønne smoothies. I andre lande er madbananer – også kaldet melbananer – en vigtig spise og indgår som en grøntsag i hverdagskøkkenet, hvor de steges, bages, koges eller fritteres.

I marken

Som en sand tropisk frugt vokser bananer på palmetræer – selv om der i botanisk forstand er tale om en gigantisk urt. En stor klase bananer kan veje op til 150 kilo, så høstarbejdet kræver muskler. Der findes flere hundrede forskellige sorter, og planten stammer fra Sydasien og er siden spredt til Afrika og Latinamerika. De fleste af vores bananer henter vi i en økologisk plantage i Den Dominikanske Republik.

Opbevaring

Bananer skal opbevares ved stuetemperatur, hvor de hurtigt modner til deres gule og søde tilstand. I køleskab får bananerne køleskader og bliver sorte. En fuldmoden banan har gul skræl med begyndende brune pletter.

Banan

Inspiration til aftensmaden

  1. Banan- og ananasnøddemælk
    Banan- og ananasnøddemælk
  2. Hot banan-mandelmælk
    Hot banan-mandelmælk
  3. Morgensmoothie med banan, jordbær og juice
    Morgensmoothie med banan, jordbær og juice
-