Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Basilikum (Ararat)

- god i det søde køkken

Denne sjovt spættede, grønne og mørklilla plante er en aromatisk og smagfuld variant af den velkendte basilikum. Den er lidt sødligere end den basilikum, vi kender, og har et hint af lakrids aroma á la fennikel, estragon eller anis.

Selvom at den har en kort levetid i vores klima, så burde man unde sig selv at dyrke lidt mere basilikum. Især fordi man på samme tid står med en masse tomater (hvis man da altså dyrker dem også). Tomater og basilikum – det spiller bare rigtig godt sammen.

Ararat-basilikum bliver lidt større end den almindelige basilikum og bladene er finere, tyndere og smallere. Den er også smuk som prydplante, da den får mange små lyslilla blomster, som er spiselige og smager let bittert.

I køkkenet

Der findes mange basilikumsorter. Denne her fungerer rigtig godt i varm mad med masser af kraft. Den er dog også rigtig fin at bruge i sommerens kartoffelsalater med radiser og nybælgede ærter. Den er mere pikant og krydret end den almindelige basilikum og minder derfor lidt om thaibasilikum.

Aarstidernes kok Morten Schou anbefaler derfor denne basilikum især til asiatisk inspirerede retter, fx ramen. Den gør sig også godt i det søde køkken, sammen med tropisk sød frugt som mango eller kokos og fedtholdigt syrnet mejeri, fx panna cotta, creme fraiche eller råmælksis.

I marken

Krydderurten er en etårig basilikum i læbeblomstfamilien og bliver næsten en halv meter høj. Vi dyrker den på marken i de varme måneder – dvs. de få uger vi har varme her i Danmark. Den store, kraftigt voksende plante elsker nemlig varme! Som nogle andre basilikumsorter kan Ararat-basilikum døje med svampesygdom i den sidste del af deres levetid.

Opbevaring

Afskåret krydderurter skal opbevares i køleskabet og spises inden for et par dage. De holder sig bedst friske og sprøde, hvis du sætter dem i et lille glas med vand i døren til køleskabet. De kan også opbevares i en lufttæt beholder med et stænk vand.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Basilikum (Ararat)
-