Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Calçots

- en catalansk vinterklassiker

Calçots kan beskrives som en krydsning mellem et forårsløg og en porre, og det er en af de mest elskede råvarer i Catalonien. Her fejrer man hvert år høsten af calçots til festivalen Calçotada, hvor folk mødes på gader og stræder og spiser grillede calçots skyllet ned med rå mængder rødvin.

Når vi få gange om året kan lægge calçots i kasserne, får vi egentlig bare lov til at låne en del af en catalansk madtradition – som tilmed er en regional stolthed. Det skal vi sætte pris på!

I køkkenet

Traditionelt grilles calçots over et bål lavet af druekvas og -stilke. De hele calçots (med jord på!) anbringes på den varme grill og tages først af, når de er forkullede. Bagefter pakkes de i aviser, så de forbliver varme og sprøde.

Når de grillede calçots skal spises, trækkes det forkullede ydre forsigtigt af. Indeni venter der en himmelsk mundfuld... Saftig, aromatisk, sødmefuld calçotsmarv. 

De dyppes i romescosauce lavet på ristede mandler og hasselnødder, hvidløg og olivenolie, som er most til en grov paste. Pasten vendes sammen med en kompot af bagte peberfrugter, tomater, citronskal og persille.

I marken

Calçots får sin hvide stamme fra jorden, der bliver skubbet op omkring løgskuddet, når det vokser sig stort på marken. Det er også derfor, at calçots ofte har mere jord på sig, end vi er vant til fra fx en porre.  

Vi får vores calçots fra den biodynamiske Valls-familiefarm i Catalonien.

Calçots

Inspiration til aftensmaden

  1. Kyllingelår med calçot-løg, bagte søde kartofler og wasabina
    Kyllingelår med calçot-løg, bagte søde kartofler og wasabina
-