Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Chili (Hungarian Black)

- behagelig chili

En aromatisk chili som ikke er dødelig stærk. Den skal prøves!

Som navnet antyder stammer denne chili fra Ungarn. Det er en sjælden plante, som pynter på enhver vindueskarm. Planten bliver cirka 60 cm høj og giver et stort udbytte af aflange, tykkødede frugter.

Planten får smukke, stjerneformede, lilla blomster, og selve frugten ændrer farve efter modningsstadie fra at være grøn over sort/lilla til rød, når den er fuldt moden. Det brede farvespektrum gør den særligt dekorativ.

I køkkenet

Hungarian Black er en medium-stærk chili, og smagen har delikate noter af syltet figen, dadler og blomme. Smagen bliver mere sammenhængende, rund og afbalanceret, efterhånden som frugten modner.

Chili er god til at give en varm mundfølelse, som gerne må sparke lidt fra sig. Kunsten er at dosere mængden, så den giver den varme mundfølelse, uden at det brænder længere end til drøblen.

Vores kokke bruger denne chili til varme retter som karry og dhal. Den passer nemlig godt til både det mellemøstlige og fjernøstlige køkken. Brug fx chilien i en grøntsagscurry med stegte kartofler eller kikærter, gurkemeje, bukkehornsfrø, masser af løg, hvidløg og koriander. De mange krydderier giver varme og en smagfuld bund. 

I marken

Frøene sås indenfor i januar. Planterne kan ompottes og blive indendørs i et solrigt vindue. Planterne skal have god varme og trives bedst i drivhus herhjemme. Du får den bedste vækst ved at knibe de første 5-6 blomsterknopper.

Opbevaring

Denne chili er tykkødet og egner sig derfor ikke til tørring. Er chilierne ved at være lidt slatne, kan du lave en harissa-pasta ved at mase chilierne i en morter med en god olivenolie og fx spidskommen. Pastaen kan bruges til spread eller tilbehør til et hav af retter. Opbevar harissaen i køleskabet. Friske chilier opbevares ved stuetemperatur - gerne i en skål på køkkenbordet, hvor de pynter fint.

Chili (Hungarian Black)
-