Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Citronhestemynte (Bergamo)

- en god vært

Citronhestemynten har sine rødder i den sydlige del af Nordamerika. Planten er egentlig ikke en mynte, men er fjernt beslægtet med den. Det er en speciel sort som er mindre end almindelig hestemynte.

Planten har et ret karakteristisk udseende og vækst, med nogle betagende grønne og violette farver. Den udvikler nydelige, små, delikate blomster der vokser i etager på stilken og fungerer nærmest som et insekthotel, da de tiltrækker mange bier og sommerfugle.

Blomsterne kan spises, de er gode til afskæring og så er de også bare smukke at se på i haven. De dufter af citrus, oregano og timian. Om det er en blomst eller krydderurt er svært at vurdere. Man kan spise hele urtenm, som har en let bitter smag. 

Plantens latinske navn er Monarda citriodora.

I køkkenet

Den egner sig godt som kagepynt eller i begrænsede mængder i salater. Man kan muligvis trække aromaen ud af den i en te eller saft, men prøv dig frem med denne specielle plante.

I marken

Citronhestemynte er en tørketolerant, etårig urt, som godt kan finde på at så sig selv. Den forspires indenfor fra midt i marts til april og plantes ud i juni måned, ligesom en del andre sommerblomster. Den har en lang blomstringsperiode fra juli til oktober. 

Opbevaring

Opbevar friske krydderurter i en lufttæt beholder i køleskabet eller i et lille glas med vand i køleskabets dør. Har du friske krydderurter i haven, kan du med fordel høste dem, efterhånden som du skal bruge dem.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Citronhestemynte (Bergamo)
-