Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Citronverbena

- en jernurt

Krydderurten citronverbena stammer fra det vestlige Sydamerika og bliver også kaldt ”citronjernurt”. Med sine små og spidse, ru blade med en fin lysegrøn farve og helt igennem fantastiske komplekse duft af citrus, er det næsten umuligt ikke at blive betaget af den. Det er oprindeligt en busk, som kan vokse sig en meter høj og få et nærmest trælignende udseende.

I køkkenet

Bladene egner sig både til det søde og salte køkken. I det salte køkken næsten som man ville bruge estragon og altså til fx fisk og fjerkræ. I det søde køkken kan den bruges til saft og lemonade, men også i desserter, hvor den kan erstatte citronmelisse. Det ville også være spændende at eksperimentere med citronverbena i fermentering og syltning. En klassiker er også at bruge den i urtete, da de tørrede blade indeholder meget smag.

I marken

Citronverbena er flerårig, men er ikke hårdfør overfor frost, så herhjemme under koldere himmelstrøg skal den indenfor, når det bliver vinter og frost. Om sommeren får den fine hvide blomstertoppe, som også dufter dejligt syrligt. Citronverbena er nem at stiklingeformere, og den tåler megen beskæring, da den nemt skyder nye små blade. Den kan høstes året rundt.

Opbevaring

Afskåret citronverbena skal opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet eller i et lille glas med vand i køleskabets dør, og spises inden for et par dage. Hvis den er i potte, kan den fint stå i et solrigt vindue – bare husk at give den masser af vand, så den ikke tørster.  

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Citronverbena
-