Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Figen

- en fin frugt

Mange kender nok bedst figen i flad form fra barndommens madpakker, men den friske frugt er en dekadent delikatesse, man også bør unde sig selv. 

Mange betragter fignen som en sensuel spise, og det er da også en særlig og sanselig oplevelse at sætte tænderne i den grønlilla frugt. Nogle Bibelhistorikere mener endda, at det var fignen (og ikke æblet), som var den forbudte frugt, der blev plukket af kundskabens træ. Vi er dog aldrig blevet smidt ud af nogens have for at spise én. 

I køkkenet

Figner kan spises både friske og tørrede. I tørret form kan de bruges i müsli, konfekt og som snacks. De friske figner kan spises, som de er (spis bare skallen også). Eller spis fignerne på ristet brød med ricotta eller gedeost og honning. Som mange andre frugter gør friske figner sig også godt som det søde indslag i en salat, gerne i selskab med sprøde og bitre elementer. Og endeligt fungerer de friske figner også rigtig godt som topping på fx havregryn, -grød eller yoghurt.

I marken

Figentræet er relativt robust og kan gro i de fleste varme egne.

Fignens små blomster og sidder på indersiden af et lille hulrum på blomsterstanden kaldet synconium, der senere udvikler til selve fignen.  Bestøvningen foregår ved, at et lille insekt, figenhvepsen, kravler ind i synconiet og bestøver blomsterne. Hvepsen dør i synconiet og bliver opløst af enzymer i frugten. Figner og figenhvepse lever i tæt symbiose; ingen af arterne kunne eksistere uden den anden. På grund af den særlige bestøvningsform undlader nogle veganere at spise figner.

Opbevaring

Friske figner skal spises hurtigt. Tørrede figner har god holdbarhed, hvis de opbevares tørt, køligt og lufttæt.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Figen

Inspiration til aftensmaden

  1. Figner med æble, mynteblomst & szechuanpeber
    Figner med æble, mynteblomst & szechuanpeber
  2. Salat med røget andebryst og friske figner
    Salat med røget andebryst og friske figner
  3. Cookies med tørrede figner og hvidchokolade
    Cookies med tørrede figner og hvidchokolade
-