Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Fransk estragon

- en ekslusiv krydderurt

Estragon stammer egentlig fra malurtfamilien – selvom den hverken ligner eller smager som malurt. Den kommer oprindeligt østfra og vokser vildt i bl.a. Østeuropa og Sibirien. Estragonstauden kan blive op til 80 cm høj og får lange, smalle, glatte blade. 

Estragon findes i to varianter, den franske og den russiske, og de adskiller sig betydeligt fra hinanden.

Gastronomisk er det en afgørende forskel, at den franske smager betydeligt kraftigere end den russiske. Samtidig er bladene på den franske estragon finere, og det efterlader den russiske lidt i skyggen.

I køkkenet

Den franske estragon har en meget fin smag af anis og kan anvendes til en masse forskellige retter. Helt klassisk bruges den i mange forskellige saucer som bearnaise. Den kan også bruges sammen med kylling, fisk, hjemmerørte dressinger osv. Estragon kan både bruges frisk og tørret – den friske er mere mild og ”grøn” i smagen, mens den tørrede har en mere skarp og karakteristisk smag.

I marken

Estragon er en flerårig staude, som er nogenlunde hårdfør i Danmark. Den klarer sig bedst et tørt og solrigt sted i haven og det vigtigste er, at rødderne ikke står for vådt gennem vinterhalvåret. Estragon kræver tålmodighed – den skyder ret sent, men den skal bare have lidt ekstra tid og så skal nok skyde så fint, når foråret kommer. Forskellen på den franske og russiske estragon er, at den franske er steril. Dvs. at den kun kan formeres via stiklinger og ikke gennem frø. 

Fransk estragon dyrker vi i Smagsmarken, som er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads. Her afprøver vi nye (og gamle) afgrøder til fremtidige smagsoplevelser og måltider. Vi eksperimenterer, afprøver, smager, dufter og sanser os frem i en magisk verden af planter.

Læs mere om Smagsmarken.

Opbevaring

Plukkede blade kan holde sig i en lufttæt beholder i køleskabet i 2-4 dage. De friske blade kan også hakkes og nedfryses, hvis der er blevet plukket lidt for meget.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Fransk estragon
-