Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Græskar Futsu

- Smagsmarkens kamæleon

Futsu-grækaret er en gammel Japansk sort og er et af de mere usædvanlige græskar. Som en kamæleon forvandler det her sjove græskar sig i takt med at det modner. Det går også under navnet black hokkaido, da det først på sæsonen næsten er helt sort. Græskaret har i starten den smukkeste dybe mørkegrønne, næsten sorte farve. Jo mere den modner, desto mere ændrer skallens udseende sig. Overfladen bliver mere mat og nubret og farven bliver mere gullig. Faktisk bliver overfladen af græskaret belagt med noget der ligner mug! Men bare rolig – det er ikke blevet dårligt. Tværtimod er det en del af modningsprocessen. Til sidst vil farven under det lodne ydre ændre sig til orange, og så er græskaret modent.

I køkkenet

Futsu’en har en fyldig nøddesmag og kødet er mørt som smør. Det er et rigtig madgræskar, som egner sig godt til suppe og til at blive ovnbagt med andre rødder. Skær toppen af, tag kernerne ud og put græskaret helt i ovnen med en masse hvidløg, frisk rosmarin og olivenolie – det vil se helt fantastisk ud på efterårsbordet.

I marken

Græskaret skal man lade sidde på planten i hele sæsonen, indtil frøene er helt modne, stænglen er visnet ind og skallen er hård som sten. Selve futsu’en er på størrelse med et hokkaido og hører til de mere varmekrævende græskar. Det kan være svært at få græskaret helt rigtig moden under dyrkning i Danmark. Det kræver en god og varm sæson og måske en eftermodning, men det er et virkelig sjovt græskar at give sig i kast med.

Fustu-græskaret dyrker vi i Smagsmarken, som er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads. Her afprøver vi nye (og gamle) afgrøder til fremtidige smagsoplevelser og måltider. Vi eksperimenterer, afprøver, smager, dufter og sanser os frem i en magisk verden af planter.

Læs mere om Smagsmarken.

Opbevaring

Futsu-græskaret kan som andre græskar holde sig længe, hvis det bliver opbevaret tørt og er ubeskadiget. Ved stuetemperatur er holdbarheden 2-4 uger og på køl helt op til 2 måneder.

Græskar Futsu
-