Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Grønne bønner

Mad med bid

Fine grønne bønner - de små lækre haricots vert, som vi siger i Frankrig – er en skøn sensommer-delikatesse. De skal være så nyhøstede som muligt, knitrende sprøde og knaldgrønne – og så skal de have det berømte bid. 

I køkkenet

Spis bønner som tilbehør, i salater, sautéer – ja, alle grønne retter. Nip stilken af og kom bønnerne i lidt kogende vand med salt og en lille klat smør. Damp dem 6-8 minutter. Vend dem med revet citronskal, flager af parmesan, lidt god olivenolie og kværnet sort peber. Eller svits dem på en varm pande, drys med frisk merian og finthakket skalotteløg og dryp med olivenolie. Husk du kan ikke spise rå bønner. Stoffet lektin kan give en slem mavepine.

Når du hælder vandet fra dine dampede grønne bønner, kan du give dem et hurtigt iskoldt brusebad. På den måde undgår du, at de ligger og koger videre, og de bevarer både bid og farve.

I marken

Bønner elsker varme – de stammer jo fra Syd- og Mellemamerika. Derfor kan de grønne stængler være lidt af en udfordring på en forblæst kold dansk mark. Så når de danske grønne bønner dukker op i deres alt for korte sæson, bør man næsten ikke spise andet.

Opbevaring

Hold dine bønner friske og grønne ved at opbevare dem i en lufttæt beholder i køleskab. Her kan de holde sig i 5-6 dage.

Grønne bønner
-