Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Ice Plant

- Fra Smagsmarken

Ice plant, eller ismiddagsblomsten, som den også kendes som, er særlig på grund af dens tykke blade og små dråber på bagsiden af bladene, som ligner dug eller rim. Den har kun sine blomster åbne i få timer om dagen, når solen er fremme, men trives bedst i et klima med fuld sol. Planten giver et dejligt stort udbytte, da man kan høste af bladene, og nye blade vil vokse frem.  Når først den er beskåret, bliver de nye blade meget intense i smagen.

I køkkenet

De saftspændte blade kan bruges rå, men gør sig godt i det varme køkken. Grill for eksempel salaten ved hård varme og få en skøn og let syrlig smag frem. Er du mere til friske rå salater, kan ice plant også sagtens bruges som alternativ til andre typer bladgrønt. De rå blade har en fin saltet smag, og man kan desuden bruge både stilke og blade efter behag. Bliver bladene for store eller grove, kan de skæres i strimler eller hakkes groft, inden de blandes i salaten.

I marken

Ice Plant er en flerårig plante, men trives ikke så godt i det danske klima, da den ikke er særligt hårdfør og ikke tåler for meget vand. I dens tidlige vækst er bladene store, men med tiden forgrener stilkene sig og bladene bliver mindre. Alt på planten kan spises, både stilk og blade. Ikke kun bladene udvikles med tiden, det gør smagen også. Ice Plant samler nemlig salt fra jorden, og derfor koncentreres smagen jo længere tid den står og bliver mere salt og intens. I Danmark når planten typisk ikke at blomstre, fordi vores sæson er for kort, men sidste år kom der faktisk blomster på planterne i vores Smagsmark. De lignede de smukkeste små søanemoner, så marken blev forvandlet til et smukt koralrev. Sorten som vi har i Smagsmarken hedder condifola.

Ice plant kommer fra Smagsmarken, som er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads. Her afprøver vi nye (og gamle) afgrøder til fremtidige smagsoplevelser og måltider. Vi eksperimenterer, afprøver, smager, dufter og sanser os frem i en magisk verden af planter. 

Læs mere om Smagsmarken.

Ice Plant
-