Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Kamille

en vild urt

De fleste kender til at drikke kamille som urtete - særlig hvis man har lidt snue og er forkølet. Og det er der rigtig mange før os, som har gjort! Faktisk kender man til, at mennesker helt tilbage i oldtiden drak kamillete, når de var forkølede. De brugte den også mod andre lidelser, da kamillen i gamle dage blev betragtet som lægeplante, der især havde afslappende egenskaber.

I køkkenet

Kamille er bedst egnet til te. Den klassiske kamillete er tørret, men den friske udgave smager mere frugtigt og blomsteragtigt. De friske blomster kommes i tekanden, evt. sammen med citronsaft, og overhældes med kogende vand. Drikkes straks, evt. med honning i. Udtræk af kamille er også velegnet til at marinere fisk og kød i. Blomsterne kan desuden spises hele og kan bruges som pynt på fx sommerens lagkager. 

I marken

Kamille lyser vejkanter og marker op over hele landet. Kamille er let at kende fra andre planter og den vokser særlig på dyrkede marker og udyrkede jord omkring bygninger. Hvis du selv samler den, skal du være opmærksom på, at der er to slags kamille: den ”ægte” og den ”uægte”. Det er selvfølgelig den ægte, du skal gå efter. Du kender forskel ved at knipse stilken af lige under blomsterhovedet. Er der her et hul er det den ægte. Du kan også tage en kniv med ud på urteeventyr og skære blomsten tværs igennem, og igen, er den hul, er det den rigtige. Når du har gjort øvelsen nogle gange, vil du med det blotte øje kunne se forskel. Den uægte er ikke giftig, men smager uinteressant. Forskellen er blandt andet at den ægte kamille indeholder æteriske olier i blomsten, som giver den ægte kamille sin karakteristiske duft og smag.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Kamille
-