Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Komatsuna

- Fra Smagsmarken

Komatsuna er en af de mest almindelige grøntsager i Japan. Men selvom de orientalske grøntsager er ved at blive populære i Danmark, er komatsuna endnu ikke hverdagskost i danske køkkener. Den siges at have fået sit navn af en shogun, det japanske udtryk for en militær leder, der var stoppet ved et tempel for at spise.

Han fik serveret denne velsmagende grøntsag og spurgte til dens navn. En munk svarede, at den var uden navn – det var blot en grøntsag, som de dyrkede og spiste i templet.Shogunen opkaldte derefter grøntsagen efter en nærliggende flod, Komatsu, og tilføjede et 'na' i slutningen af navnet – ’na’ betyder blad.

I køkkenet

Komatsuna kan spises både rå og tilberedt. Blade og stængler er sprøde og saftige med en interessant smag - mild, men med bid – som en sur-sød grøntsag. Den sødlige smag bliver mere udtalt, hvis planten får frost. Oplagt er det også at bruge komatsuna i wokretter eller andre asiatisk inspirerede retter. Den kan dampes, braiseres eller bruges i stirfries med fx svampe.

Japanerne bruger fx komatsuna som fintsnittet grønt i deres klassiske miso-supper eller marinerer den med stødte sesamfrø, sojasovs og sukker. Komatsuna smager også godt rå, den har ikke den skarpe, bitre smag som fx spinat og rucola.

Opbevaring

Opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet.

Komatsuna
-