Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Lakridstagetes

- Fra Smagsmarken

Lakridstagetes er en krydderurt, som af de fleste er bedst kendt som en fin, orange sommerblomst. Det er dog en skam, da krydderurten kan så meget mere end blot at være prydplante. Lakridstagets går også under navnet mexicansk estragon, da den i Mexico blev brugt som erstatning for den franske estragon, når klimaet var for tørt og varmt for denne til at overleve. Det siges, at krydderurten indgik i aztekernes køkken, hvor den blev brugt i chokoladeopskrifter og som røgelse ved religiøse ceremonier. Den bruges stadig den dag i dag ved den mexicanske fejring ‘Dia de los muertos’ som ofring for de syge. Lakridstagetes dyrkes normalt som en et-årig blomst, men man kan dog sagtens have den i potteplanter indendørs og dyrke den som en krydderurt.

I køkkenet

Lakridstagetes kan anvendes som krydderurt og bidrager i den forbindelse med noter af anis og lakrids. Både plantens blade og blomster kan bruges rå i marinader og saucer, hvor de bidrager med både smag og farve. De fine lakridssmage gør sig især godt sammen med lam, kylling eller fisk, men prøv også at tilsæt en smule i chokoladedesserter eller en thai-inspireret suppe. Lige som andre spiselige blomster, kan de fine gule sommerblomster også bruges til dekorering af kager eller som topping på en frisk sommersalat. Bladene anvendes ofte også tørrede i både gryderetter men også i te, hvor de bidrager med dyb og varme smagsnuancer.

I marken

Lakridstagetes kommer fra Smagsmarken, som er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads. Her afprøver vi nye (og gamle) afgrøder til fremtidige smagsoplevelser og måltider. Vi eksperimenterer, afprøver, smager, dufter og sanser os frem i en magisk verden af planter. 

Læs mere om Smagsmarken

Lakridstagetes
-