Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Munkeskæg

Toscansk salturt

Agretti, barba di frate, liscari, roscano... Kært barn har mange navne. Denne sukkulente plante ligner purløg bundtet op i en skæg-lignende form - deraf navnet. 

Munkeskæg er en lille, saftig busk, der hører hjemme i Middelhavsområdet, hvor de toscanske cappucinermunke var kendt for at dyrke den i klostrene. 

Munkeskæg var engang basis for en kæmpe industri, fordi et udtræk af planten blev brugt til at fremstille glas til vinduer. Italienerne, som aldrig har forpasset en chance for kulinarisk nydelse, har dog udnyttet planten i deres køkken længe før og længe efter, den blev brugt sådan.

I køkkenet

Munkeskæg har en elegant syre og smager mineralsk af tang og saftig spinat. Du kan spise munkeskæg råt som et sprødt og saftigt element i en salat eller nænsomt dampet i saltet smør, serveret med pocheret æg og parmesan.

Hvis du vil, kan du, når du har skyllet munkeskægget og skåret rødderne fra, komme det i en skål med koldt vand tilsat 1 spsk. salt. Dette kan undlades, men det giver en særlig dejlig, salt smag, som klæder munkeskægget godt.

I marken

Munkeskæg er en salt-tolerant plante, der typisk vokser i kystområderne og kan vandes med saltvand.

Opbevaring

Opbevares på køl i en lufttæt beholder.

Munkeskæg
-