Søg
Menu
Fav.
Favoritter

New Zealand-spinat

- Kaptajn Cooks kål

Som navnet antyder, stammer planten fra New Zealand, men den er også at finde vildt i Australien, Japan og det østligste Asien. I dag dyrkes spinaten også i Europa, og vi får vores New Zealand-spinat fra en avler i Portugal.

Det var søfareren Kaptajn Cook, der opdagede planten på sine rejser til New Zealand og sørgede for at få den bragt tilbage til Europa. Den kaldes også Cook’s kål af samme grund. Kaptajn Cook udnyttede plantens store indhold af C-vitamin til at modvirke skørbug hos sin besætning.

De indfødte new zealandske maorier kalder planten kokihi og brugte den medicinsk længe før europæernes ankomst.

I køkkenet

New Zealand-spinaten har skønne, sukkulente, pileformede blade og sprøde stilke, som bliver møre og saftige efter kort tid i en gryderet – så kasser endelig ikke stilkene, når du klargør spinaten. Den føles en anelse mere saftig end andre spinattyper på grund af de små, fine, saftfyldte bobler, der dækker bladene.

I marken

Det er en populær plante i køkkenhaven, dels fordi den er smuk at se på, og dels fordi den modsat den almindelige spinat holder af varme og derfor kan dyrkes ind imellem den tidlige og den sene spinat.

New Zealand-spinat
-