Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Persille

– Danmarks dejligste drys

Danmarks uofficielle nationalkrydderi, også kaldet Tivolidrys for sin hyppige optræden på smørrebrød i visse dele af restaurationsverdenen. Ingen dansk sommer uden nye kartofler med et drys persille, hvad er stegt flæsk uden persillesovs eller grydestegt kylling, hvis ikke den har en dusk grøn persille i rumpen? Persille er prikken over i’et i det danske køkken. 

I køkkenet

Persille kan bruges som aroma og smagsforstærker i næsten alt: til grøntsager og sovse, i supper, gryde- og fiskeretter. Der findes to varianter: kruspersille med små krøllede blade og bredbladet persille med store flade blade. Brug kruspersillen til de varme retter og som Tivoli-drys og den bredbladede til salater, pestoer og marinader.

I maven

Begge slags persille er meget næringsrige, så spis bare løs. Indeholder bl.a. betacaroten, C-vitamin, kalcium, magnesium, jern og antioxidanter. 

I marken

Persille er en langsom starter. Det kan tage to til tre måneder, før de små frø spirer, så det kræver en gartners tålmodighed og omhyggelig vanding i tørre perioder. Persille er en toårig plante, der er flink til at sætte frø og selvså

Opbevaring

Som andre krydderurter skal persille opbevares på køl enten i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabsdøren. Holdbarhed 4-5 dage, hvis du går efter maksimal smag. Du kan også hakke persille og fryse den ned i små bøtter, så har du en sommerlig smagsgiver til vinterens gryderetter.

Persille

Inspiration til aftensmaden

  1. Mælkebøtte, ananas og persille
    Mælkebøtte, ananas og persille
  2. KNIVSKARP PERSILLE
    KNIVSKARP PERSILLE
  3. Broccoli, persille og mandelmælk
    Broccoli, persille og mandelmælk
-