Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Puntarelle

– bitter luksus

Du kan næsten høre det på navnet. Puntarelle sender dine smagsløg på rejse til Italien.

Salathovederne med de mælkebøtteformede blade bliver dyrket i kystområderne ved Lazio. Og de pryder menukortene på de romerske restauranter som en af de allerdyreste retter.

Prøv at brække et af de rå blade af, og tag en bid. Av av! I rå form er det en bitter oplevelse. Men med den rigtige tilberedning kan du selv lokke de gode smagsnuancer af asparges og kapers frem i den bitre salat.

I køkkenet

Vær ikke bange for det bitre. Det er en af de fem grundsmage, der bringer dit køkken i smagsmæssig balance sammen med det sure, det søde, det salte og umami.

De aflange blade har rigtig godt af at komme en tur i gryden. Læg dem evt. i koldt vand et par timer først – for at trække lidt af bitterheden ud af bladene. Prøv at blanchere puntarellaen i let saltet vand, mens du sauterer hvidløg og lidt fennikelfrø. Vend det hele sammen med en hjemmelavet citrondressing og lad det trække. Vupti, så er der forret. Eller nåja: antipasto som de ville sige i støvlelandet. En lille ret før pastaen.

I marken

Puntarella er ægte italiener. Salaten slår ikke rødder for langt væk fra Rom, og den elsker at vokse op ved den italienske kyst. Høsten foregår, mens planten er ung fra november til midt i februar.

Opbevaring

Holder sig bedst i en lufttæt beholder i køleskabet. Her kan det holde sig et par dage.

Puntarelle
-