Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Salanova-salat

- kræver kun et enkelt snit

Salanovasalaten hører til familien, som vi kalder ”one-cut-salads”. Det hentyder til, at det kun kræver ét enkelt snit at løsne 200+ lækre små blade, som smager mildt og dejligt. Husk dog at vaske salaten grundigt, da de mange blade kan gemme på lidt jord. Salanova findes i mange forskellige sorter. På Smagsmarken har vi fire forskellige slags – en grøn og rød, som har store flotte runde blade, samt en grøn og rød, der har små krusede spidse blade. Salanova er et registreret varemærke, som er blevet forædlet længe og dyrkes over hele verden.

I køkkenet

Salanova kan give en god fylde til en salat og må meget gerne være i selskab med en kraftig smagsfuld dressing. Bladene kan dog være sarte hvis de vendes i dressing og står for længe – de klasker simpelthen sammen. Et godt trick, som vi kan takke det franske køkken for, er dette: Pisk din dressing sammen i bunden af en stor skål og lad den ligge i bunden af skålen. Læg forsigtigt de skyllede salatblade ovenpå og vend først dressingen med bladene, når det er spisetid. På den måde holder bladene sig friske og sprøde.

I marken

Salanova er klimarobuste, men har stadig brug for varme. De plantes derfor i ydersæsonen, så de kan høstes henover sommeren. De skal ikke plantes for dybt, da de nederste blade vil gå i forrådnelse. Salavanova’en går sent i stok. Når den endelig gør det, begynder salaten at løfte sig, nærmest som et højhus af salat. Salaten kan stadig spises, selvom den er gået i stok – den bliver blot lidt mere bitter i smagen. 

Salanova dyrker vi i Smagsmarken, som er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads. Her afprøver vi nye (og gamle) afgrøder til fremtidige smagsoplevelser og måltider. Vi eksperimenterer, afprøver, smager, dufter og sanser os frem i en magisk verden af planter. I Smagsmarken dyrker vi flere forskellige sorter af Salanova - blandt andet Descartes, Expertise, Seurat og Telex.

Læs mere om Smagsmarken.

Opbevaring

Du gør dig selv en tjeneste ved at gøre salaten klar, så snart du får den hjem. Del bladene fra stokken, skyl dem grundigt og lade dem ligge lidt i vandet. Lad herefter bladene dryppe godt af (brug evt. en salatslynge). Opbevar bladene i en lufttæt beholder i køleskabets grøntskuffe.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Salanova-salat
-