Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Sankthansurt

- fra Smagsmarken

Sankthansurten er en del af den store grønne stenurtsfamilie, som vokser vildt både i Danmark og i det meste af Europa. Den smager mildt og sødt som ærter. Det er de tykke sprøde blade, som kan spises på sankthansurten. Den kan vokse sig ret høj og får flotte hvide blomster henover sommeren. Der findes et væld af forskellige sorter med blomster i hvide, lyserøde, lilla og røde nuancer.

I køkkenet

Smagen ændrer sig fra sød til lidt bitter, jo længere hen på sæsonen man kommer – derfor kan urten bruges til forskellige ting i køkkenet. Brug en håndfuld blade fra urten rå som et sødere element i en ellers bitter salat. Bladene kan også sauteres i smør og serveres sammen med fisk.

I marken

Sankthansurten har det bedst i masser af sol og tør jord. Går op man op i permakultur, er sankthansurten uundgåelig – den passer bare sig selv og kan give skygge til andre planter, som har brug for det. Hver gang man høster af bladene, skyder den bare igen, så den er meget gavmild. Sankthansurten er flerårig, så når det bliver vinter, visner den ned og begynder at skyde igen i foråret. I Smagsmarken står den derfor også i vores afsnit med flerårige planter. 

Sankthansurt dyrker vi i Smagsmarken, som er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads. Her afprøver vi nye (og gamle) afgrøder til fremtidige smagsoplevelser og måltider. Vi eksperimenterer, afprøver, smager, dufter og sanser os frem i en magisk verden af planter.

Læs mere om Smagsmarken.

Opbevaring

Plukkede blade opbevares i en lufttæt beholder på køl, hvor de kan holde sig 3-5 dage.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Sankthansurt
-