Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Shiso

- Japansk krydderurt

Shiso - også kendt som bladmynte eller Perilla er en spinkel japansk krydderurt, som findes i to forskellige farver - mørkerød og grøn. Begge typer shiso har en fin smag af en blanding af mynte og basilikum, som går godt sammen med især fisk. I Japan anvendes shiso som krydderurt, hvor den, ud over at give smag, også spises inden man indtager den rå fisk, ud fra den overbevisning om, at krydderurten kan forebygge et maveonde, hvis fisken skulle være dårlig. I resten af Asien har planten også været anvendt som lægeurt og som middel til at regulere fordøjelsen. I udseende minder både den grønne og røde shiso om en mini-basilikum med små-takkede, frynsede blade, som gennem hele sæsonen sætter nye skud, når bladene høstes. Man har derfor gavn af sin shiso meget længe.

I køkkenet

De små skud er ideelle som pynt, hvor de kan bidrage med et fint farvespil og smag. Bladene kan snittes og tilsættes i dressinger, marinader og supper, og egner sig især godt sammen med rå fisk og miso. Desuden kan man koge fond på planten, som kan bruges til at spæde mange retter op. Har du mod på det, kan du gøre som japanerne og bruge shiso i sushi eller misosupper. Pas dog på med mængden, da shiso har en meget kompleks smag, som let kan blive dominerende.

Du kan også forsøge dig med en smuk, frisk drik på shiso. Server den iskold som apperitif.

- 40 g shiso
- Saften af ½ citron
- ½ liter vand
- 2 spsk. sukker

Kom hele shisoplanten og citronsaften i en gryde sammen med ½ liter kogende vand. Læg låg på gryden, og lad det småsimre i 10 minutter. Sigt saften ned i en anden gryde, og press saften ud af de kogte blade. Tilsæt sukker, og varm igennem, til sukkeret er opløst. Afkøl saften, og server med isterninger.

Shiso

Inspiration til aftensmaden

  1. Shish kebab
    Shish kebab
-