Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Tallerkensmækker

En skrap skønhed

Tallerkensmækkeren prydes af smukke blomster i orange, gule og røde nuancer. Både blade og blomster har en karakteristisk smag, som tilhører smagsverdenen af rucola, peberrod og karse,  – nogen kender den måske også som blomsterkarse. Hele planten har en tydelig og markant smag, hvor blomsterne er finere i smagen, mens blade og stængler er mere kraftige. Planten har sin oprindelse i Peru og Chile, men kom med spanierne til Europa i 1500-tallet. Tallerkensmækkeren er en et-årig plante, men sår sig selv således, at man også har glæde af den året efter, hvor den måske vokser op i en ny farvenuance, da den ikke er farvefast.

I køkkenet

Tallerkensmækker er den perfekte topping til det kolde danske frokostbord. Den skarpe smag og milde bitterhed gør sig godt på en tomat- eller kartoffelmad, eller i mayonnaise brugt som topping. Med blomstens intense orange farve giver den power til æggemadden og andre frokostanretninger. Udover at være velegnet på de kolde retter kan tallerkensmækker også sagtens bruges på varme retter, eller som pynt på kager, hvor de åkandelignede blade er meget dekorative. Udover blomster producerer planten en masse frø med samme smagsnuancer som bladene - de kan dog ikke spises rå, men kan syltes og anvendes som man ellers ville bruge kapers.

I marken

Tallerkensmækker kommer fra Smagsmarken, som er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads. Her afprøver vi nye (og gamle) afgrøder til fremtidige smagsoplevelser og måltider. Vi eksperimenterer, afprøver, smager, dufter og sanser os frem i en magisk verden af planter. 

Læs mere om Smagsmarken

Tallerkensmækker
-