Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Vandpeber

- en van(d)vittig stærk urt

Vandpeberen er i familie med pileurten og stammer fra fjernøsten. Den sort vi har af vandpeber i Smagsmarken hedder Rubra og har flotte røde, næsten bronze-gyldne blade og stilke. Det skulle være en af de stærkeste urter fra Østen og det kan vores gartner, Zenia, godt nikke genkendende til. Den har en meget heftig smag og smager først lidt ”grønt” og bittert som mange andre urter. Bagefter kommer så den stærke varme og prikkende fornemmelse virkelig frem og bliver længe på tungen. Selv et lille blad, giver en stærk eftersmag i et par timer efter man har spist det.

I køkkenet

Den varme mundfornemmelse vandpeberen giver, er helt anden end den man får fra en chili. Se den derfor mere som en krydderurt til topping, der kan pifte fx asiatiske retter, supper eller salater op. Man skal dog være meget varsom med mængderne – der er virkelig meget smag og styrke på spil i de små blade. Prøv dig frem med en lille smule ad gangen.

I marken

Vandpeberen er ikke så hårdfør i det danske klima, men kan godt overvintre, hvis den kommer ind i et opvarmet væksthus eller ind i vindueskarmen. Som andre familiemedlemmer af pileurten, vokser vandpeberen rigtig hurtigt og kan vokse sig ganske stor. Som navnet også afslører, så skal den have masser af vand og så er den ellers god til at passe sig selv. 

Vandpeber dyrker vi i Smagsmarken, som er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads. Her afprøver vi nye (og gamle) afgrøder til fremtidige smagsoplevelser og måltider. Vi eksperimenterer, afprøver, smager, dufter og sanser os frem i en magisk verden af planter.

Læs mere om Smagsmarken.

Opbevaring

Plukkede blade opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet, hvor de kan holde sig en uges tid.

Vandpeber
-