Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Tarte tatin a la "den lille grønne"

Tarte tatin a la "den lille grønne"

Opskrift

Ingredienser

  • 1/2 portion mørdej: (se tip)
  • 1 kg æbler (gerne to forskellige sorter, helst ikke for saftig)
  • 200 g sukker
  • 50 g smør
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 kvist rosmarin (Evt, se tip)

Sådan gør du

Forvarm ovnen til 180 grader.
Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i både. Kom æblebådene i en skål og sæt dem til side.
I en stegepande eller bred, tykbundet gryde skal du nu lave karamelmasse. Hæld sukker og smør på panden eller i gryden og lad sukkeret karamellisere. Husk at holde øje, da det går rigtig stærkt, når først sukkeret begynder at karamellisere. Når du har en klar lysebrun karamel, hælder du æblebådene i – det kan godt sprutte lidt, så vær forsigtig.
Vend æblerne i karamellen, og lad det hele simre i ca. 20 minutter. Husk jævnligt at vende forsigtigt rundt i æblebådene.
Drys med salt, og vend igen. Det er vigtigt, at æblerne ikke bliver til mos, men forbliver intakte og suger karamellen til sig.
Tag panden af varmen, og sæt den til side.
Rul den kolde mørdej ud på et meldrysset bord, til den har samme størrelse som din tærteform, ca. 23 cm i diameter.
Lad endelig være med at røre for meget ved dejen med hænderne, da det kan gøre den umulig at arbejde med.
Hæld dine karamelliserede æbler i tærteformen, og læg mørdejen over dem – fold kanterne ned i tærteformen, så dejen ikke stikker ud over kanten. Da karamellen godt kan boble under bagningen, er det en god idé at lægge et stykke bagepapir under formen i ovnen.
Bag tærten i 30-35 minutter. Mørdejen skal være gylden.
Tag tærten ud, og lad den sætte sig i 10 minutter.
Sæt en tallerken eller et fad oven på tærten efter den har sat sig, og vend den rundt. Det vil være klistret og dufte herligt. Lad den stå i 10-15 minutter, så karamellen kan sive ned i mørdejen, inden tærten serveres. Gerne med en klat iskold cremefraiche.
Jeg syntes personligt, at tærten smager ligeså godt dagen derpå, gerne helt kold, men stadig med cremefraiche til.
TIP
Hvis du har tiden, så skræl og skær æblerne i både aftenen før, og sæt dem i en utildækket skål i køleskabet natten over. Dette gør, at æblerne ikke udskiller for meget væske under bagningen. Æblerne vil blive brune, men dette gør ikke noget, da de skal karamellisere og bages helt brune alligevel.
Hvis du vil eksperimentere med smagen, så prøv at lægge et par rosmarinkviste i din tærteform, inden du hælder dit karamelliserede æblefyld ovenpå. Dette kan du også gøre med et par lavendelkviste. Begge giver en let parfumeret smag, og det er herligt.

Se opskriften på møedej her.

-