Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Aubergine

En smuk og undervurderet sag

Sindssygt smuk grøntsag med sin dybe, lilla farve og blanke skind, men sørgeligt undervurderet i køkkenet. Aubergine kan ikke spises rå; tilberedt bliver det hvide kød fyldigt og blødt – og så kan man lave aubergine med et snuptag, modsat hvad mange måske tror. Den mørkviolette ovale aubergine er mest kendt, men auberginer findes også i kuglerunde og i farverne lyslilla, hvide og gule.

I køkkenet

Gode i ovn- og gryderetter som de kendte klassikere ratatouille og moussaka. Skær auberginer i skiver, drys med salt og lad trække 10 min. Skyl, tør og pensl dem med olie og steg skiverne møre ved svag varme. Mariner dem i fx olivenolie, citronsaft, krydderurter og hvidløg, og du har et herligt tapas tilbehør – lunt som koldt. Du kan også bage auberginer ved 180 grader i 30 minutter. Flæk og skrab kødet ud. Rør det med olivenolie, krydderurter og citronsaft – dejligt tilbehør til kylling eller kalvekød.

Skal det være ekstra lækkert, så skal du lave auberginekaviar. Bag din aubergine, og skrab kødet ud. Mos med olivenolie, krydderurter og – her kommer tricket – bland med 5 østers inkl. østersvandet. Du har nu en genial salsa til stegt eller bagt fisk.

I marken

Auberginer elsker varme og vokser bedst i drivhuse. Det er en etårig plante, som får små lyslilla blomster, inden den sætter frugt. Planten skal have det varmt – ca. 20 grader om rødderne - og derfor kommer de fleste af vores auberginer fra det solrige Sydspanien, hvor de dyrkes i naturligt opvarmede væksthuse. 

Opbevaring

Auberginer kan opbevares både på køl og ved stuetemperatur – holdbarheden er dog længst ved en temperatur omkring 8 grader og ved høj fugtighed, hvor de kan holde sig i 4-6 dage. Prøv så vidt muligt af undgå stød og kontakt med grønt og frugt, der producerer ethylen, fx æbler og tomater.

Aubergine

Inspiration til aftensmaden

  1. Sprøde auberginer
    Sprøde auberginer
  2. Striploins med stegt aubergine og salat
    Striploins med stegt aubergine og salat
  3. Striploins med stegt aubergine og salat
    Striploins med stegt aubergine og salat
-