Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Basilikum

– Frås i sommersmag

Der er intet, der pirrer næsen, som store håndfulde af friskplukket basilikum. Drys dem generøst over dine måltider, og frås i velsmag. Basilikum findes i mange arter, mest kendt er grøn og rød basilikum og thai-basilikum. Krydderurten stammer fra Asien, har siden bredt sig til Middelhavsområdet og er nu også en af de mest brugte krydderurter herhjemme.

I køkkenet

Basilikum er en suveræn smagsgiver, der får dine måltider til at synge af sommer og sol og ferie i Sydeuropa. Så er du vild med det italienske køkken, må du have frisk basilikum i køkkenet. Brug den i retter med tomat, til din pasta, til fisk, i grønne salater og finthakket vendt i couscous og andre kornsalater. Og så kommer vi ikke uden om den klassiske pesto – blend basilikum med olivenolie, pinjekerner, havsalt, parmesan og evt. hvidløg. I varme retter skal du først tilsætte den friske basilikum lige inden servering, da varmen ødelægger både smag og aroma.

I marken

Denne skønne etårige urt er en sart sag. Basilikum kræver læ, sol, varme og rigeligt med vand. Derfor dyrkes basilikum som regel i drivhus herhjemme. 

Opbevaring

Afskåret basilikum skal opbevares i køleskabet og spises inden for et par dage. Det holder sig bedst frisk og sprødt, hvis du sætter det i et lille glas med vand. Det kan også opbevares i en lufttæt beholder med et stænk vand. I potte kan basilikum fint stå i et solrigt vindue – blot du husker at vande ofte.


Basilikum

Inspiration til aftensmaden

  1. Basilikum-olie
    Basilikum-olie
  2. Basilikum, ingefær, chili, citron - shot
    Basilikum, ingefær, chili, citron - shot
  3. Fersken-tomatsuppe med basilikum
    Fersken-tomatsuppe med basilikum
-