Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Spidskål

– Det søde kålhoved

Spidskål har – som navnet indikerer – en kegleformet facon. Spidskål har et løsere bladhoved end andre kålsorter og sød og mild kålsmag. Spidskål kan spises både rå og tilberedt, og de første sommerspidskål er så lækre og lysegrønne, at de snildt kan erstatte salaten.

I køkkenet

Spidskål kan meget mere, end du tror. Spis spidskål råt, dampet, lynstegt, blancheret, farseret eller braiseret. Du kan selvfølgelig også stuve dit spidskål – men det er lidt synd for den fine smag, der fuldstændig forsvinder i den opbagte sovs. Prøv at bruge fintstrimlet spidskål i wokretter eller vendt i supper. Kålens let sødlige smag har godt af noget syrligt, så dryp f.eks. dit dampede spidskål med olivenolie og citronsaft. Husk at det er en dødssynd at koge spidskål – det skal kun blancheres eller dampes. Vær over dit kål på komfuret, så det kun lige strejfer varmen. Der skal stadig være bid, så smager det bedst.

I maven

Kål er fulde af vitaminer og velsmag – endnu en grund til at holde tilberedningen simpel, så mest muligt af det gode bevares. Spidskål har et meget højt indhold af C-vitamin og er propfuld af mættende kostfibre. 

I marken

Kål er krævende, så er det sagt. Men det er det første forårskål, så vi har det kært. Hos Kent og Annemette Ebbesen på Tinggården på Djursland kan de deres kål – og her er fed muldjord med masser af næring og vand, til de tørstige kålhoveder. Og når først det spidse kålhoved føles fast og klart, skal det høstes med det samme, da det hurtigt går i stok.

Opbevaring

Opbevares på køl i grøntsagsskuffen eller i en lufttæt beholder, her kan spidskål holde i flere uger.

Spidskål

Inspiration til aftensmaden

  1. Spidskål i salsa
    Spidskål i salsa
  2. Spidskåls-salat med vinaigrette, avocado og karse
    Spidskåls-salat med vinaigrette, avocado og karse
  3. Helstegt kylling med agurkesalat og spidskål
    Helstegt kylling med agurkesalat og spidskål
-