Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Citrongræs

– Græs med svung i

Så er der dømt thaikøkken og kickboksning. Skal du have smagen ud af citrongræs, skal stænglen have nogle bank. Et par hurtige håndkantslag og du sætter den skønne aroma fri.

I køkkenet

Thaimad og citrongræs er uadskillelige. Citrongræs har en ren, krydret citrussmag uden citrusfrugtens bitterhed. Brug den i marinader, supper, gryde- og wokretter. Smagen af citrongræs går godt til kylling, fisk og skaldyr samt oksekød. Andre smagsgivere, som passer til citrongræs er chili, ingefær, hvidløg, kaffir-limeblade og kokosmælk.

Pil de yderste tørre blade af stænglen, indtil du kommer ind til en blødere kerne. Mas stænglen let ved at slå på den med den døve kant af en tung kniv eller enden af knivskaftet. Den nederste hvide del af stænglen kan du snitte meget fint og bruge i dine retter. 

Den tørre, grønne top indeholder masser af smag, så kom den evt. i gryden, når du koger suppe. Det giver en god smag. Du kan også bruge toppen i en frisk kop te, fx med ingefær, chili og mynte: Snit lidt citrongræs groft, og skær lidt ingefær i skiver. Kom citrongræs, ingefær, chili og frisk mynte i en tekande, hæld kogende vand på, og lad teen trække i 5-8 minutter. Server gerne den varme, spicy te med honning i. 

I marken

Citrongræs stammer oprindeligt fra det tropiske Sydøstasien og er en sivlignende græsart, der kan blive op til 1,5 meter høj. Vores faste grøntsagsavler Enrique i Sydspanien har med held tilplantet en mark med de smukke græsser. 

Med lidt held kan citrongræs også vokse herhjemme om sommeren i en potte på en lun terrasse. Husk at tage den ind i varmen om vinteren.

Opbevaring

Kan holde sig et par uger i køleskabet i en lufttæt beholder. I fryseren kan de hele stængler holde sig op til seks måneder.

Citrongræs

Inspiration til aftensmaden

  1. Limonade med citrongræs og ingefær
    Limonade med citrongræs og ingefær
  2. Helstegt fladfisk med spinat, citrongræs og appelsin
    Helstegt fladfisk med spinat, citrongræs og appelsin
  3. Helstegt fladfisk med spinat, citrongræs og appelsin
    Helstegt fladfisk med spinat, citrongræs og appelsin
-