Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Kartoffel

– Brug knolden!

Solanum Tuberosum - flot navn til en lidt kedelig fætter. Kartoflen er fantastisk, den skjuler det bare godt. Vi var et stykke tid om at tage kartoflen til os, da spanierne i sin tid bragte den til Europa fra Sydamerika. Siden kom der kartofler i gryderne, og hver dansker spiser i dag i snit 70 kilo kartofler om året! Kartofler er helt enkel hverdagsmad, når det er bedst.

I køkkenet

Kog den, steg den, bag den. Flæk den, mos den, riv den. Kartofler kan tilberedes på et utal af måder, men du går aldrig galt i byen med den perfekt kogte kartoffel: Læg kartofler i en gryde med vand og salt. Kog dem i 12 minutter og lad dem trække 8 minutter i det varme vand. Hæld vandet fra og læg låg på igen, så kartoflerne holder sig varme. Hvis du skal lave kartoffelmos, så vent med at tilsætte salt til kartoflerne er kogt og moset. Så bliver mosen let og luftig. Spis sommerkartofler med skræl på, ellers pil dem umiddelbart inden servering.

I marken

Kartoflen er en vinder. Den kan gro på dårligere jord og i barskere klima end nogen anden global grøntsag. Den bliver dog bedst i muldrig, let og luftig jord, og det har vi heldigvis masser af i Danmark. Kartoffelsæsonen er lang, og de har lang holdbarhed, så det meste af året har vi danske kartofler i kasserne. 

Opbevaring

Kartofler må for alt i verden ikke blive grønne. Så indeholder de nemlig giftstoffet solanin, og du skal smide hele kartoflen ud – ikke blot skære det grønne væk. Kartofler bør opbevares mørkt og køligt. I en kælder sort som kul eller i køleskabets grøntsagsskuffe. Kartoflers holdbarhed varierer efter sort, men de er generelt bedst inden for de første to uger.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Kartoffel

Inspiration til aftensmaden

  1. Kartoffel- og broccolimos
    Kartoffel- og broccolimos
  2. Kartoffel- og persillerodsmos
    Kartoffel- og persillerodsmos
  3. EN HELDIG KARTOFFEL
    EN HELDIG KARTOFFEL
-