Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Porre

- Den slanke grøntsag

Tag en slank, fast porre med langt hvidt skaft og frisk grøn top. Damp den i lidt vand tilsat en klat smør. Krydr med havsalt, og du har en gudespise! Nyd den evt. med friskhøvlet parmesan, et smilende æg og kapers. Med porrer gælder en simpel regel: Jo mindre porre, jo bedre smager den. Tag en kvalitetsporre og gør så lidt ved den som muligt.

I køkkenet

I Danmark har vi historisk set hovedsageligt brugt porren som smagsgiver i supper, hvor den da også er helt uundværlig. Men hvorfor lade sig begrænse. Porrer smager fantastisk på så mange måder. Spis den dampet, rå og fintsnittet i salater, stegt over lav varme og serveret med en skarp dressing, i tærter, i wokretter, i ovnen med grove rodfrugter, i kolde sovse… Husk at rense porren grundigt, inden den ryger i gryden. Skær den fra toppen og halvt ned mod roden. Vask med rigeligt vand, så jord og sand skylles væk.

I maven

Porrer er rige på c-vitaminer og betacarotener, der begge er vigtige antioxidanter, som styrker immunforsvaret. Derudover indeholder porrer kostfibre, som er gode for fordøjelsen og mætter godt. Indeholder også jern, magnesium, calcium, mangan, kalium og kisel.

I marken

Porre – Allium Porrum – tilhører løgfamilien og deraf kommer den milde løgsmag. Den slanke grøntsag stammer egentlig fra Middelhavslandene, men dyrkes i dag mest på vores breddegrader, da den trives godt i køligt vejr. Sommerporrer skal høstes og spises med det samme, mens vinterporrer er standhaftige og står på markerne hele vinteren. Derfor kan vi have danske porrer i kasserne det meste af året. 

Opbevaring

Opbevar porrer mørkt og køligt (maks. 5 grader) i grøntsagsskuffen. På den måde kan de holde sig spændstige i ca. 14 dage.

I sæson

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Porre

Inspiration til aftensmaden

  1. Dampede porrer med vinagrette
    Dampede porrer med vinagrette
  2. Porrer med hasselnød og guacemole
    Porrer med hasselnød og guacemole
  3. Porrer med mandelvinaigrette
    Porrer med mandelvinaigrette
-