Søg
Menu
Fav.
Favoritter
0 Kurv

Din indkøbskurv er tom

× Bliv medlem af Aarstiderne Plus og få kontante fordele, hver gang du handler hos Aarstiderne. 

Smagsmarken

Smagsmarken er Aarstidernes gastronomiske og agronomiske legeplads.

Fremtidens måltider vokser i smagsmarken

Formålet med Smagsmarkerne er først og fremmest at finde frem til fremtidens afgrøder – det, vores leverandører skal dyrke til kasserne med jeres måltider i årene fremover.

En ”hit-afgrøde” kan sagtens være flere år undervejs. Fra vi får fingrene i en ny portion frø, får dem dyrket og virkelig opdaget, hvad de kan, til at en avler et sted i verden får dem tilsendt og sat produktionen i system, og afgrøderne så rent faktisk når frem til pakkeriet i topkvalitet og i de rette mængder, det er en længere proces.

kartoffelblomst i smagsmarkenGamle og nye sorter

Vi har kigget i frøkataloger fra hele verden, i Nordgens kæmpe frøsamling og i Frøsamlernes bevaringsarbejde med gamle ærte- og bønnesorter. Vi har fundet smukke billeder af underlige planter, fantasier om nye smage, sprøde stængler, underlige knolde og blomstrende frodighed fra marken og ind på tallerkenen. 

Til denne sæson er det blevet til mindst 140 sorter og typer af grøntsager, som vi stort set ikke har dyrket før. I stedet for at vælge det sikre og eksperimentere med et par nye varianter har vi smidt fortøjningen og kastet os ud på dybt vand. Gamle ærtesorter, mærkelige kål og helt nye salater og spinater står side om side med hirse, quinoa og hestebønner. Rødder og knolde, stængler, blade, knopper og blomster – alt kan bruges (måske).

Vi kommer til at dyrke lidt i blinde, gå til kanten og måske lidt over, hvad der kan trives i det danske klima. Men hvad er et forsøg værd, hvis vi kender resultatet på forhånd? 

Gamle grøntsager i nye klæder

Vi dyrker alle disse spændende afgrøder på begge vores gårde: Barritskov tæt på Vejle fjord, hvor vores pakkeri ligger, og hvor afgrøderne vokser i stiv lerjord. Her kan der bl.a. prøvepakkes, smages på og bedømmes. På Krogerup Avlsgaard ved Øresund, hvor jorden er noget lettere, bliver Smagsmarken omsværmet af kokke med fine smagsløg og finurlige tilgange til brug og høsttidspunkter og af kommunikationsfolk, der vil blive tæppebombet med smage, historier og begejstrede folks oplevelser fra markens overdådige friskhed og gastronomiske nyheder.

Vi kommer alle til at mærke jordforbindelsen fra Smagsmarken, bl.a. på markvandringer, til landkøkkener, til høstmarked, som kursist, som kunde i gårdbutikken og som medarbejder. Alle bliver ”udsat” for smagsprøver som friske urter, pestoer, dips, salater osv. i endnu usete og usmagte afskygninger. Vi er i fuld gang og fortsætter sommeren over og langt ind i efteråret. 

Kender du Pop Amarant?

Vi glæder os til de første bidder og prøver at lære de nye navne; Wasabina, Rød Sorel, Rød Bladselleri, Cimi di rapa, Malabar-spinat, Kaffelupin, Pop Amarant, Stereo-hestebønne, Jordmandel, Choy Sum, Asparges Broccoli, Tat Soy og mange flere. Dyrkningen er i fuld gang, så kig gerne forbi. Marken er åben for besøgende, og du er velkommen til at lægge vejen forbi Krogerup Avlsgaard eller Barritskov og smage med.

Idékassen
-