Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Gines - citrusavleren fra Andalusien

Vi har samarbejdet med Gines i en lang årrække, og næsten hver uge finder et udvalg af citrusfrugter vej hjem til pakkeriet i Barritskov ved Juelsminde.

Jorden er rød, nærmest med en grå tone. Det er tørt og støvet rejser sig, når vinden blæser. Vi står midt i Gines’ appelsinlund – her i Sydspanien tæt på byen Alboleras. Vi har samarbejdet med Gines i en lang årrække, og næsten hver uge finder et udvalg af citrusfrugter vej hjem til pakkeriet i Barritskov ved Juelsminde.

Appelsinplantagen ligger midt imellem golde bjerge, og her midt i det varme og tørre landskab kan man godt undre sig over, hvordan der kan komme søde og saftige appelsiner ud af produktionen: ”Det bliver en meget kompakt og intens appelsin, som stadig indeholder masser af saft” fortæller Gines. På trods af de naturlige benspænd, som området giver, får vi hvert år cirka 800 ton citrusfrugter fra Gines.

Appelsintræerne ligger i en radius af 25 km og udsigten henover træerne og de tusindvis af små orange og gule frugter er et fantastisk view. Der er en fornemmelse af både håndværk og tradition, når Gines fortæller om samarbejdet med naturen, de lokale avlere og Aarstiderne.

Gines har lært at dyrke appelsiner af sin bedstefar – da han som barn gik med i marken og senere lærte at dyrke sammen med sin mor og far. Ud over at være landmand har Gines en uddannelse i filosofi, og han har en meget simpel tilgang til produktionen: ”Du får appelsiner til at gro med lidt vand, en lille smule kompost og kærlighed... det er det”.

Vi får i dag grape, appelsiner, citroner og lime herfra. Vores indkøber Per Stilling snakker om Gines' produktion, som en ”legestue” – et sted, hvor der er en tilpas mængde mod og håndværk til at vi kan prøve nye ting af. En klassiker, som vi er særlig stolte af, er udviklet under et besøg hos Gines: Gines Citruskasse – en kasse fyldt med forskellige citrusfrugter plukket med grene og blade intakte og alle samlet helt lokalt.

I legestuen blev der for 6 år siden plantet en limemark med en særlig sort lime, som er tilpasset klimaet og har en særlig krydret smag. I dag aftager vi alle lime fra denne mark. Så Aarstidernes kunder har deres helt egen mark her midt i Andalusien. Det er altså luksus. Nu er vi i gang med granatæbler. Der er plantet buske og vi skal sammen finde vej til en ny afgrøde. Buskene skal lige gro op først. Men det kræver jo bare lidt vand, lidt kompost og spansk kærlighed. 

-