Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Gartneriet Marienlyst

Mogens dyrker gulerødder - og insekter

Mogens Hansen fra gartneriet Marienlyst er lidt af en ”gulerods-pioner”.

Det var inden, at der var regler for økologisk dyrkning. Han gjorde det bare – det var ikke fordi, at det var en god forretning, men fordi Mogens var overbevist om, at det måtte gå den vej. Det med sprøjtemidler og kunstgødning var ikke noget, han kunne se en fremtid i.

Han var med til at starte en af de første helsekostbutikker i Århus. Den hed Jordens Frugter og eksisterer den dag idag. Det har ikke altid været lige nemt for Marienlyst at konkurrere med de konventionelle landmænd, for priserne på de konventionelle gulerødder var lave, og Mogens måtte kæmpe for at komme ind på supermarkedernes hylder med sine produkter.

Men Mogens er en fighter og giver ikke op så let. Han er en rigtig øko-jyde fra Ikast-egnen, men nu bor han på gartneriet Marienlyst, som ligger i Harlev. Det ligger kun et stenkast væk fra motorvejskrydset ved Århus – lige der hvor man kører af motorvejen til Silkeborg. Gartneriet er højtbeliggende med udsigt over markerne, og her bliver mange af de gulerødder, pastinakker, persillerødder og andre rodfrugter, vi bruger hos Aarstiderne, dyrket.

Fra fælleslugning til topmoderne gulerodspakkeri

Hvis der er en gartner i denne verden, jeg har respekt for, så er det Mogens. Hans udviklingsgen stikker enormt dybt i ham. Da han startede, anede ingen noget som helst om, hvordan man skulle gebærde sig mod skadedyr og ukrudt. Så folk strømmede til fra Aarhus i weekenderne for at hjælpe med at luge, hvor de som betaling fik gulerødder med hjem, og de elskede det.

I dag er hele produktionen hos Marienlyst så gennemtænkt, at der ikke længere luges i gulerodsproduktionen. Det topmoderne gulerodspakkeri udstråler Mogens’ vedholdende tro på fremtiden.

Hvad med fremtiden?

Og hvad så med fremtiden? Der er nye projekter under opsejling, og Mogens er langt fra færdig med at udvikle. Han er gået i gang med at opdrætte noget så eksotisk som insekter, og som han selv siger: ”Det der er normalt, er jo det man er vant til”. I Asien har insekter indgået i kosten i generationer – der vrænger de næsen, når de får en oksebøf på deres tallerken, mens insekter og masser af grønt er daglig spise. Mogens er endnu kun i udviklingsfasen med dyrkningen af insektlarver, og der er stadig mange udfordringer, som skal løses. Ideen er, at alle de frasorterede rodfrugter skal bruges som foder til insekterne, så de kan omdannes til proteinrig mad.

Mogens holder hovedet højt, for vi skal jo også have noget at spise i fremtiden, når vi bliver mange flere mennesker på jorden og der ikke er bøffer nok til alle. Så kan vi i stedet for kød spise de dejligste, økologiske insekter af samme kaliber som de økologiske gulerødder fra Marienlyst.

-