Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Huertas Bajas

Den spanske jordforbindelse

Pepe er grøntsagsavler og en gammel ven af Aarstiderne. Hans gård ligger midt imellem Málaga og Granada, og han dyrker den sammen med sine to døtre og sin bror.

Pepe er en yderst passioneret grøntsagsbonde, der avler mange økologiske grøntsager til os. I foråret har vi glæden af sæsonens første, grønne asparges fra Pepe, og lidt senere følger de violette asparges trop. Også i vinterhalvåret ruller der fine, spæde grøntsager ind fra hans farm.

 

Sydspanske vilkår for grøntsagsdyrkning

Farmen ligger midt mellem bjerge og langt fra kysten. Temperaturforskellene er store – det kan blive virkelig koldt om vinteren og til gengæld helt vildt varmt om sommeren. 'Huertas Bajas' hedder Pepes farm, hvilket betyder 'lave køkkenhaver'. Den ligger i en dal ved foden af Sierra Nevada-bjergkæden, i et udtørret flodleje midt mellem marker af asparges, spinat, bladbeder, hvidløg og grønne bønner.

På den ene side er det idyllisk og emmer af spansk romantik – på den anden side vidner omgivelserne og menneskene om, at dette er båret af hårdt fysisk arbejde. Pepe har omkring 20 hjælpere, som er lokale fra byen Loja udenfor Granada. For Pepe er det vigtigt at hyre lokale, og at arbejdsforholdene er i orden. Fx bliver asparges nemlig høstet ved håndkraft og plukkes individuelt. 

 

 

 

 

Madlavning og jordforbindelse

Pepe er en gammel ven af Aarstiderne - vores samarbejde og udveksling af ideer går omkring 13 år tilbage. Pepe er perfektionist af natur, hvilket gør, at vi næsten uden tvivl kan konstatere, at han dyrker verdens bedste asparges og spinat.

Da vi sidst besøgte Pepe, bød han bl.a. på netop disse delikatesser. Han tændte op i bålet med oliventræ på terrassen med udsigt til bjergene. På bålet blev der lagt en rist og marmorplade til at stege de fisk og skalddyr, som var købt på torvet – og naturligvis de grøntsager vi akkurat havde hevet op af jorden. Vi lavede mad sammen og mærkede en forbindelse med de rå omgivelser og den frugtbare jord. Grillet asparges, spinat, bladbeder, hvidløg og bønner blev forbundet med fisk og skaldyr. Der var kolde øl på bordet. Halleluja og gud ske tak og lov for den spanske jordforbindelse.

-