Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Skiftekær

udvikling af fremtidens økologi

I mere end 30 år har ægteparret Marie og Peter arbejdet med økologi på den sydfynske ø Tåsinge.

Her ligger Skiftekær, et familieejet økologisk landbrug på 250 hektar. Parret drev først den økologiske gård Gartneriet Kærhede i Vestjylland, men i 1998 overtog de slægtsgården på Tåsinge, der før i tiden havde tilhørt Maries familie.På den vestlige del af Tåsinge, hvor Skiftekærs marker strækker sig ud mod det smukke ø hav, er der gode forhold for afgrøder, som kartofler, løg og jordbær, da klimaet her giver mindre risiko for svampeangreb.

kartoflerKend din kartoffel

Skiftekær er især specialister i kartofler, da ægteparret er entusiastiske kartoffelkendere. Gennem mange års arbejde har de fundet frem til lige præcis de kartoffelsorter, der både har de mest fantastiske smage og samtidig passer allerbedst til økologisk dyrkning i den fynske muld.

Hos Aarstiderne nyder vi godt af dette store arbejde, for det giver vores kokke mulighed for at finde den helt rigtige kartoffel til netop deres opskrift.

Hos Skiftekær dyrkes omkring 15 forskellige sorter og det er bestemt ikke ligegyldigt, om det er en Raja-, Anna Belle-, Sieglinde-, Allians-, æggeblomme- eller Blå Congo-kartoffel, der vælges, når alle ingredienserne i en opskrift skal gå op i en højere enhed.

Udover de forskellige kartofler finder mange andre skønne afgrøder ligeledes vej fra Skiftekærs grønne marker ved øhavet til Aarstidernes kasser. Lækre løg i lange baner, kål i alle afskygninger, røde, gule og stribede rødbeder, hokkaido-græskar og grønne bønner.

Fremtiden er grøn

For Marie og Peter er det vigtigt at være med til at udvikle økologien. Derfor eksperimenterer de under projektet Økologi i sporet bl.a. med faste kørespor, pløjefri dyrkning og grøngødning. Pløjning bruges til at fjerne sidste års afgrøder og bekæmpe ukrudt og er meget effektivt.

Det kan dog sammenlignes med et kraftigt jordskælv, og det forstyrrer mikroorganismerne i jorden, ødelægger ormegange og rodnet og slår nogle af nyttedyrene ihjel. Desuden frigiver en pløjet mark flere klimagasser end en ikke-pløjet. Så der er flere fordele ved at undgå pløjning.

økologi i sporet

Formålet med forsøgene er at udvikle nye, fuldt automatiserede, økologiske dyrkningsmetoder med bedre vækstbetingelser og en forbedret omsætning af næringsstoffer. Marie fortæller, at valget af maskiner her spiller en afgørende rolle, for når man dyrker økologisk, er der fx behov for at maskinerne kan placere gødningen helt præcist. Det kan imidlertid være svært at finde de helt rigtige maskiner, hvorfor parret somme tider må til Holland for at få fat i det nyeste udstyr.

Også på klimaområdet har Skiftekær ambitioner om at gå foran. På gården står en ældre vindmølle, der producerer grøn energi til bedriften. Da den gamle vindmølle producerer mindre energi, end der bruges på gården, er der nu givet tilladelse til at skifte møllen ud med en nyere model, der kan producere langt mere strøm.

På Skiftekær har de lavet deres egen CO₂-handlingsplan, der bl.a. handler om et alsidigt sædskifte, om at finde eldrevne alternativer til nogle af de maskiner, der i dag kører på dieselolie, om at genbruge varmedannelse fra køleanlægget til opvarmning og forsøge at reducere antallet af kørsler i marken. Målet er at blive 100 % CO₂-neutral.

Du kan læse mere om Skiftekær på deres hjemmeside eller følge dem på Facebook.

-