Søg
Menu
Fav.
Favoritter

Tinggaard

Kent og Annemettes fornemmelse for grøntsager

På Tinggaard nord for Randers dyrker Kent og Annemette et væld af grøntsager til vores kasser.

På Tinggaards marker står der selleri. Og der står blomkål, pastinakker, grønkål, hvidkål og en hel masse andre rødder, knolde og kåltyper. Der står grøntsager i snorlige rækker – så langt øjet rækker. 

Tusindvis af sultne kunder

Det er Kent og Annemette, der ejer gården, og som har opgaven med at så planterne, dyrke jorden og høste råvarerne – lige nøjagtig når de er helt perfekte. Det arbejde kan groft sagt og noget forsimplet sammenlignes med kokkens arbejde i køkkenet. Kokken kan nærmest lugte, høre, mærke og fornemme, hvornår bøffen er stegt færdigt. Og han gør det på en så underspillet facon, at det ser legende let ud.

Det samme kan Kent og Annemette. De har fornemmelse for grøntsager.

For hvordan løser man opgaven med at bespise alle Aarstidernes kunder med rodfrugter og kål? Der er 45.000 kunder og de vil have noget at spise NU! Hver dag, hver uge. Og hele året.

23 forskellige grøntsager

Derfor bliver der brugt lige så meget tid bag computeren, som på traktoren. Kent er blevet en slags Excel-landmand, for grøntsagerne skal times og tilrettelægges, så der er noget til hver uge og her er der en ting, som er uden for ens egen kontrol. Vejret. Mere om det senere.

Først og fremmest står der 23 forskellige grøntsager på 50 hektar. Det svarer til, at have en køkkenhave der fylder 100 fodboldbaner. Af hver grøntsag plantes flere forskellige sorter – for eksempel er knoldselleri blevet plantet i fire forskellige sorter.

Ingen søvnløse nætter

For at gøre puslespillet endnu mere kompliceret – så bliver de forskellige grøntsager plantet på forskellige tidspunkter – så de kan være klar, når kunderne kalder.

Det er som at stege hundredvis af bøffer, der er sat over på forskellige tidspunkter, i et kæmpekøkken, hvor man ikke kan se fra den ene til den anden ende – og hvor det nogle gange regner, og hvor solen andre gange bager fra en skyfri himmel.

For den store uforudsete faktor er naturligvis vejret. Nogle gange tager grøntsagerne den tid det nu tager, og andre gange så vælter grøntsagerne op ad jorden, og alt bliver klart på samme tid.

”Jeg har kun ligget søvnløs 2 gange i denne sæson” forsikrer Kent.

”Jeg planlægger, kigger i vejrudsigten, og så går jeg ud og mærker på grøntsagerne. Det handler om timing, om at få det hele til at lykkes uge efter uge”.

Tinggård ligger lige nord for Randers, og du kan læse mere om dem og deres gård på www.tinggaard.info.

 

 

-